Search by category:
Egyéb kategória

A turistákat Nyitra megye vonzza a legkevésbé

A turistákat Nyitra megye vonzza a legkevésbé
Molnár Iván
2021. 05. 24., h – 18:33

2021. május 25., kedd – 14:00
Friss ikon
Off

Törzs

A járványügyi helyzet fokozatos enyhítése már márciusban éreztette a hatását: a szlovákiai szállodákban és panziókban az említett hónapban 34 ezer vendég szállt meg, nagyjából 16 százalékkal több a februárinál – derül ki a Statisztikai Hivatal most közzétett felméréséből. Enyhe javulásról azonban csak az előző két hónaphoz képest beszélhetünk, éves összehasonlításban még mindig óriási a lemaradás. A járvány ugyan tavaly márciusban jelent meg Szlovákiában, akkor azonban még 152 ezer vendéget fogadtak a szlovákiai szállodák, miközben már ez utóbbi is látványos zuhanásnak számít a 2019 márciusában regisztrált 434 ezer turistához képest. „Külföldi vendégekkel továbbra is csak elvétve találkozhattunk. A márciusi 34 ezer turistából nem egész 6 ezer érkezett külföldről. Csak összehasonlításképpen: tavaly márciusban még 51 ezer, egy évvel korábban pedig 155 ezer külföldi szállt meg Szlovákiában” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Látványos különbségek vannak az egyes régiók között is. A márciusi 34 ezer turista több mint fele Pozsony (10 ezer), Zsolna (5,5 ezer) és Eperjes megyében (4 ezer) szállt meg. A sereghajtó e tekintetben továbbra is a magyarok által legsűrűbben lakott Nyitra megye, ahol márciusban csupán 1,6 ezer turista szállt meg. Mindezt figyelembe véve az sem csoda, hogy a vendéglátóhelyek bevételeit tekintve is Nyitra megye járt a legrosszabbul. Morháčová szerint az idei első negyedév 9,6 milliós bevételeiből Zsolna megye 2,4 millió, Pozsony megye csaknem 1,6 millió, Eperjes megye pedig 1,2 millió eurót kanyarított le, míg Nyitra megyében ez csupán 385 ezer euró körül mozgott.

Bevezető
Pozsony |

A szlovákiai vendéglátóhelyek látogatottsága márciusban ugyan már enyhén nőtt az előző hónaphoz képest, a járvány előtti szinthez viszonyítva azonban továbbra is katasztrofális a helyzet. A sereghajtó még mindig a magyarok által legsűrűbben lakott Nyitra megye.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment