Search by category:
Egyéb kategória

Csak a kórokozók nem késlekednek a szőlőben

Csak a kórokozók nem késlekednek a szőlőben
Czigler Mónika
2021. 05. 24., h – 08:18

2021. május 24., hétfő – 09:11
Friss ikon
Off

Törzs

A szőlő speciális odafigyelést igényel, sok külső tényező hat arra, hogy milyen bor kerül a hordóba, de a gazdák a szőlő védelmét illetően viszonylag felkészültek, tudják, mikor milyen szereket kell használniuk.

Van azonban néhány jótanács, amit érdemes megfogadni. A szőlőnek három fő betegsége ismert, a szürkepenész vagy más néven botritisz, a peronoszpóra és a lisztharmat. A leggyakrabban a szőlőt a lisztharmat károsítja, de rögtön ezt követi a botritisz és a peronoszpóra. A már jól ismert szőlőbetegségek mellé az utóbbi időben felsorakozott a szőlő feketerothadása. Európába 1885-ben jutott el Észak-Amerikából. Svájcban és Észak-Németországban 2002-től nagyon veszélyes betegségnek számít. A kórokozó főként a fertőzött, mumifikált terméseken telel át, a betegség terjedésének a csapadékos, meleg tavasz segít. A fertőzés 21–24 °C körül terjed a leginkább, amikor a levelek legalább 7 órán keresztül nedvesek.

A lisztharmat askospórái leginkább a rügyfakadástól a virágzásig fertőznek. Az első szimptómák megjelenéséért több levelet is át kell nézni, meg kell vizsgálni a levélzet alsó részét is. Minél hamarább fertőz a betegség, annál nagyobb károkat okoz a szőlőben. Ezért a lisztharmat ellen már a kezdetektől, a fiatal levélhajtások megjelenésekor védekeznünk kell, hogy a patogének terjedését megakadályozzuk.

scala

A botritisz esetében a mérvadó a csapadék. A Scala már célzottan a fürtök egészségét segíti. Alkalmazható vegyszer a botritisz ellen a virágzáskor is. A Scala a fürtök bezáródásától a bogyók puhulásáig biztonságosan alkalmazandó. A fehérje képzésével hozzájárul ahhoz, hogy a botritisz tovább ne nyerjen teret, hosszan tartó hatásával védi az egész fürtöt. A Scala sikeresen alkalmazható a szamóca szürkepenésze ellen, továbbá az alma és körte varasodása esetében is. Erre azért is különösen fontos odafigyelni, mert az almatermésűek esetében a varasodás nagy kiesést okozhat, a levelek mellett a termést is megtámadja és teljesen elértékteleníti. A betegség kórokozói enyhe tél esetén könnyen áttelelhetnek a lehullott leveleken. Csapadékos időben az askospórák áprilistól egészen júniusig fertőzhetnek, ezért ebben az időszakban a legfontosabb a védelem. Az almafélék közül a betegségre érzékeny almafajták például a Golden Delicious, Starking, Starkrimson. Az első permetezést a virágzás előtt, a másodikat virágzás után kell végezni. Csapadékos időjárás esetén a következő kezeléseket 10-14 napos intervallumokban ajánlatos alkalmazni egészen júliusig. A Scala a BASF „műhelyéből” került ki, előnye többek mellett az is, hogy nem csak megelőző, hanem gyógyító hatása is van, a megindult fertőzést 3 nap alatt megállítja, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy alacsony hőmérsékleten és változékony időben is hatékony.

(Az írás sponzorált promóciót tartalmaz.)

fl

Bővebb infó: www.flóraservis.sk

e-shop: www.postreky.sk

(czm)

 

Bevezető

Tavaly túl hamar, idén késik a szőlőben is a szezon, de a szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy így is oda kell figyelni a betegségekre, és időben kell reagálni rájuk, hiszen olcsóbb a megelőzés, mint a „tűz oltása”.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment