Search by category:
Egyéb kategória

Gépeltérítővel nem tárgyalunk

Gépeltérítővel nem tárgyalunk
Holop Zsolt
2021. 05. 25., k – 18:34

2021. május 26., szerda – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Példátlanul kemény szankciókat léptetett életbe az Európai Unió Fehéroroszországgal szemben, miután Lukasenka elnök nemes egyszerűséggel leparancsolta az égről a Ryanair gépét (vadászgépek kíséretében), mivel a fedélzeten egy, a rezsimje számára kellemetlen ellenzéki aktivista és újságíró is tartózkodott. Először még azt állították, a gépen robbanószerkezet lehetett, ám gyorsan kiderült a valódi cél, Raman Prataszevics és orosz állampolgárságú barátnője letartóztatása. Történt mindez egy uniós légitársaság járatával, két uniós ország fővárosa, Athén és Vilnius között, a gépen pedig több mint száz, többségében uniós állampolgár utazott.

Jó hír, hogy ezúttal senki sem vesztette életét, nem úgy, mint 2014-ben a maláj gépen (amelyet Ukrajna fölött lőttek le tévedésből az orosz hadsereg légelhárító rakétájával), vagy 2020-ban, az ukrán géppel (azt Iránban lőtték le, szintén „tévedésből”, és szintén senki nem élte túl a katasztrófát).

Az uniónál valószínűleg most telt be a pohár, a korábbi határozottan elítéljük, mélységesen felháborít, vizsgálatot követelünk kezdetű, valójában semmilyen következményekkel nem járó nyilatkozatok, közlemények helyett most a tettek mezejére lépett: kitiltotta az unió területéről a fehérorosz légitársaság járatait, még csak át sem repülhetnek az EU légterén, és az EU-s légitársaságok sem használhatják a fehérorosz légteret, értelemszerűen nem is szállhatnak le ott. Sőt, van olyan ország, amely nem is fogad olyan gépet, amely áthaladt a fehérorosz légtéren. Ezzel első lépésben komoly károk érik a helyi (állami) légitársaságot, és sajnos a lakosokat is, hiszen aki menekülne Lukasenka diktátor elől, annak sokkal nehezebb lesz eljutnia egy uniós országba (a tavalyi fehérorosz választás után azok az ellenzéki aktivisták, akiket nem zártak börtönbe, épp az unióban, főleg Lettországban, Litvániában és Lengyelországban kerestek menedéket). És az unió szerint ez még csak a kezdet, további szankciók jönnek.

Lukasenka valószínűleg elszámította magát, azt hitte, hogy az országa felett áthaladó géppel azt csinálhat, amit akar, legfeljebb pár napig tart majd a felzúdulás, és minden marad a régiben. Ez nem volt teljesen megalapozatlan, hiszen számos eset volt, amikor idegen országok gyakorlatilag játszótérnek használták az EU-s színhelyeket, ha ott merényletet, gyilkosságot kellett végrehajtani – volt itt lőszerraktár-robbantás, mérgezés, gyilkosság, hogy csak néhányat említsünk. Komolyabb következmények nélkül. Most azonban úgy tűnik, az uniónál betelt a pohár, és nemcsak az öreg kontinensen, de a világ többi demokratikus országában is nagy felzúdulást keltett a politikailag motivált állami gépeltérítés. Nem csak azért, hogy az unió jelezze: eddig és ne tovább. Azért is, mert e nélkül olyan eszközt adhattak volna az autokraták és diktátorok kezébe, ami gyakorlatilag lenullázná a repülés biztonságába vetett hitünket. Hiszen ezután bármikor előfordulhat, hogy ha véletlenül valamelyik rezsim által keresett személy utazik velünk egy fedélzeten, akkor könnyen megpillanthatunk egy vadászgépet a gép ablakából. Jobbik esetben, hiszen akár le is lövethette volna…

Remélhetőleg az unió kemény lépése után nem fordulhat elő ilyen incidens, és újra biztonságos lesz a repülés, még ha ezért néhány ország légterét el is kell kerülni…

Alighanem végül Lukasenka is kénytelen lesz felfogni, hogy gépeltérítővel nem tárgyal az EU, és elengedi az ellenzéki aktivistát.

Bevezető

Európa nem tűri tovább a fehérorosz diktátor őrült húzásait.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment