Search by category:
Egyéb kategória

Távozik a cseh egészségügyi miniszter, visszatér az egyik elődje

Távozik a cseh egészségügyi miniszter, visszatér az egyik elődje
Mészáros Richárd
2021. 05. 25., k – 12:08

2021. május 25., kedd – 13:45
Friss ikon
Off

Törzs

A bejelentésről hírt adó közszolgálati Cseh Televízió felidézte, hogy Petr Arenberger mintegy másfél hónapig állt az egészségügyi tárca élén. Miután átvette a minisztérium irányítását, a prágai sajtó kiderítette, hogy többszörösen nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint amely a vagyonbevallásában szerepel. Ezt követően a sajtóban folyamatosan éles bírálatok érték Arenbergert.

„Egész családja nagy nyomásnak van kitéve, ez a távozás legfőbb oka” – mondta Babiš cseh újságíróknak. Úgy vélte: Arenberger alábecsülte azt, hogy „a miniszterek vagyonbevallásait és más pénzügyeit sokkal szigorúbban kell megítélni”, mint a többi polgárokét.

A cseh sajtó szerint Arenberger, aki korábban a prágai Vinohrady kórház igazgatója volt, csak vagyona egy részét vallotta be. Különösen azt vetették a szemére, hogy kórházigazgatóként a saját kutatócégével kötött szerződést, illetve tulajdonában lévő épületeket adott bérbe kórházának.

Babiš elmondta: Arenberger leváltását még nem beszélte meg az államfővel, de úgy véli, Zemannak nem lesz ellenvetése. Az elnök már korábban kijelentette: a tudomására jutott információk alapján nem fogja ellenezni Arenberger leváltását.

Az egészségügyi tárca élére várhatóan visszatér Adam Vojtěch, jelenlegi parlamenti képviselő, aki tavaly szeptemberben távozott posztjáról. Babis elmondta, olyan gyorsan változtak a dolgok, hogy az ügyet még nem tudta részletesen megbeszélni Vojtecchel, aki tavalyi távozását a tárca éléről fáradtsággal magyarázta.

A 2017-ben hivatalba lépett Babiš-kormánynak eddig négy egészségügyi minisztere volt.

Bevezető

Petr Arenberger cseh egészségügyi miniszter a nap folyamán benyújtja lemondását, a szaktárca irányítását egyik elődje, Adam Vojtěch parlamenti képviselő veszi át – közölte Andrej Babiš cseh miniszterelnök kedden Brüsszelben.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment