Search by category:
Egyéb kategória

Júniustól a mobiltelefonok is kapnak ökológiai címkét

Júniustól a mobiltelefonok is kapnak ökológiai címkét
Mészáros Richárd
2021. 05. 29., szo – 14:14

2021. május 29., szombat – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

A felek azt várják a kezdeményezéstől, hogy könnyebben azonosíthatóvá és összehasonlíthatóvá válnak majd a készülékek különböző fenntarthatósági paraméterei, ezáltal a beszállítók is arra lesznek ösztönözve, hogy csökkentsék a készülékek környezeti hatását. Eco Rating néven új, önkéntes kezdeményezést indított Európában a Deutsche Telekom, az Orange, a (az O2 és a Movistar márkanevek alatt működő) Telefónica, a Telia Company és a Vodafone, melynek célja, hogy a mobiltelefonok vásárlói pontos tájékoztatást nyújtsanak a készülékek gyártásának, használatának, szállításának és ártalmatlanításának környezeti hatásáról.

Az Eco Rating kezdeményezés keretében 12 mobiltelefon-márka új készülékeinek értékelése történik, és a jövőben várhatóan továbbiakat is bevonnak a minősítés körébe. A mobilszolgáltatók 2021 júniusától kezdődően a működési területük szerinti 24 európai országban (köztük hazánkban) kezdik el az Eco Rating címkék bevezetését az értékesítési pontokon. A részletes értékelést követően minden mobiltelefon egy számított értéket kap a maximális 100-as Eco Rating-pontból, amely a készülék teljes életciklusa során fellépő környezeti hatást jellemzi. Az Eco Rating címke feltünteti a mobileszközök fenntarthatóságának öt kulcsfontosságú elemét, melynek keretében tájékoztatást ad a készülék tartósságáról, javíthatóságáról, újrahasznosíthatóságáról, továbbá klíma- és erőforrás-hatékonyságáról. Ezek sorban:

Tartósság – A készülék robusztussága, az akkumulátor élettartama, valamint a készülékre és alkatrészeire vonatkozó garancia ideje.

Javíthatóság – A minősítés megállapítja, hogy a készülék mennyire egyszerűen javítható, ideértve a mobiltelefon dizájnt, illetve az olyan támogató aktivitások vizsgálatát, melyek a termék javíthatóságával, újrafelhasználhatóságával és frissíthetőségével növelhetik a termék élettartamát. A magasabb pontszám azt jelzi, hogy az adott szempontok támogatottak.

Újrahasznosíthatóság – Azt vizsgálja, hogy mennyire jól visszanyerhetők és szétszerelhetők az eszköz alkatrészei, ideértve az ehhez szükséges információk meglétét, illetve azt is, hogy milyen mértékben újrahasznosíthatók a készülékhez felhasznált anyagok.

Klímahatékonyság – Az eszköz teljes életciklusa során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége. Minél jobb a pontszám, annál kisebb az éghajlatra gyakorolt hatás.

Erőforrás-hatékonyság – A vizsgálati szempont az eszközben felhasznált ritka nyersanyagok (pl. az elektronikus alkatrészek gyártásához szükséges arany) mennyisége alapján az erőforrások kimerülésére gyakorolt hatást értékeli; minél jobb a pontszám, annál kisebb a készülék alapanyag-felhasználásra gyakorolt hatása.

Bevezető

Önkéntes ökológiai mobiltelefon minősítési rendszert indított öt nagy európai mobilszolgáltató, valamint tizenkét mobiltelefon-márka.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment