Search by category:
Egyéb kategória

Már több mint ötezer feltételezett mellékhatást regisztráltak az oltás után

Már több mint ötezer feltételezett mellékhatást regisztráltak az oltás után
Mészáros Richárd
2021. 05. 29., szo – 16:44

2021. május 29., szombat – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

A leggyakoribb súlyos mellékhatások között van a tartósan megemelkedett vérnyomás, különösen a magas vérnyomással kezelt betegeknél. Előfordult még ájulásközeli állapot, ájulás, trombózis, tüdőembólia, allergiás reakció, átmeneti bénulás vagy rövid távú eszméletvesztés.

Epilepsziával kezelt betegeknél előfordulhat epilepsziás roham. A 40 Celsius-fok feletti lázat is a súlyos mellékhatások közé sorolta a ŠÚKL.

„A mellékhatások előfordulása és intenzitása függ az egyén általános egészségi állapotától, életkorától. Az oltás utáni mellékhatások általában ritkábban és kevésbé intenzíven jelentkeznek az idősebbeknél, és függenek attól is, milyen gyógyszereket szed a beoltott személy, milyen immunválaszt ad a vakcinára, de bizonyos esetekben az illető pszichés állapotától is” – emlékeztetett ŠÚKL.

Május 28-ig, péntekig összesen három halálesetet regisztráltak a koronavírus-oltással összefüggésben. Ezek közül kettő – egy a Pfizer és egy a Moderna vakcinája után – esetben lehetséges az kapcsolat a halál és az oltás között, egy esetben – AstraZeneca-vakcina – pedig valószínűsíthető. 

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint péntekig összesen 1 677 653 ember kapta meg az első védőoltást, és 791 605-en a másodikat.

Bevezető
Pozsony |

Május 26-ig, szerdáig 5 109 feltételezett mellékhatást regisztrált az új típusú koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL). Az összes mellékhatás közül 344 súlyos, ami az esetek 6,7 százalékát teszi ki – közölte honlapján a ŠÚKL.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment