Search by category:
Egyéb kategória

Női napok

Női napok
Holop Zsolt
2021. 05. 30., v – 20:01

2021. május 31., hétfő – 18:44
Friss ikon
Off

Törzs

Vannak olyan témák, amelyekről nem beszélünk a nyilvánosság előtt. Ide tartozik az aktív korban lévő nők csoportjának világméretű problémája. A világ népességének 26 százalékát alkotja ez a csoport, ami körülbelül a nők felét jelenti.

Május 28. a menstruációs higiénia világnapja. A menstruációs szegénység valódi politikai és gazdasági probléma, de tévesen azt gondoljuk róla, hogy csak a világ legszegényebb országait érinti. A menstruációról szóló hiányos információk olyan tévképzetekhez és diszkriminációhoz vezetnek, amelyek következménye az, hogy a világ sok országában a lányok kimaradnak gyerekkoruk meghatározó élményeiből és tapasztalataiból, akár az oktatásból is. A megbélyegzés, a tabuk megakadályozzák a serdülő lányokat és fiúkat abban, hogy megismerjék a menstruációval kapcsolatos tényeket.

„A serdülő lányok higiéniai szükségleteinek kielégítése az emberi jogok, a méltóság és a közegészségügy alapvető kérdése” – áll az UNICEF állásfoglalásában. „Minden lánynak legyen meg a lehetősége a tanulásra, játékra és saját egészségének védelmére anélkül, hogy a stressz, a szégyen, vagy bármi más akadályozná őket a menstruációval kapcsolatos információkhoz és higiéniai eszközökhöz való hozzájutásban”.

A pandémia, mint életünk oly sok körülményét, ezt is megnehezítette, és ez Szlovákiára is érvényes. A mélyszegénységben élő emberek nem rendelkeznek elegendő pénzügyi forrással még alapvető szükségleteik kielégítésére sem, így a menstruációs betét vagy tampon luxuscikk számukra. Emiatt a lányok, a nők gyakran kimaradnak az iskolából vagy a munkahelyükről. A tiszta víz hiánya, a nem megfelelő eszközök használata pedig betegséghez, fertőzéshez vezethet, lelki következménye pedig a szégyenérzet, az elbizonytalanodás, az önbizalomvesztés, és mindez hatással van a lányok iskolai eredményeire, a nők munkahelyi teljesítőképességére is.

Nagy segítség lenne a tájékoztatás, a felvilágosítás. Fontos, hogy az iskolában is beszéljenek erről a gyerekeknek a pedagógusok, a szakemberek, hogy ne legyen többé tabutéma, hogy megértsék, hogy természetes életfolyamatról van szó.

Döntő lépéseket pedig a kormány tehet. Van pozitív példa arra, hogyan lehet megszüntetni ezt a problémát, vagy legalábbis mérsékelni a hatását. Skócia volt az első ország, amely 2018-ban bevezette, hogy az iskolákban és az egyetemeken ingyen jussanak hozzá a diákok ezekhez az eszközökhöz. Új-Zéland és Franciaország is hasonló intézkedéseket vezetett be, az állami költségvetésből 5–6 millió eurót szántak erre. Csehország azt tervezi, hogy célzottan a szociálisan rászorulóknak juttasson segédeszközöket, hogy ne kelljen választaniuk aközött, élelmiszert vesznek-e a boltban vagy iskolába küldik-e a leánygyerekeket.

Ideje lenne, hogy Szlovákia is beálljon a sorba, és valóban megpróbáljon segíteni a nőknek, de ez valószínűleg nem olyan izgalmas és minden embert megmozgató téma, mint az abortusztörvény szigorítása. Nem lehet vele hergelni a kedélyeket és elfedni, hogy mi történik a háttérben, amiről nem szeretnék, ha tudna az átlagválasztó. Mert ha kiderülne, legközelebb nem rájuk szavazna!

Bevezető

Vajon „illik-e” erről írni egy országos napilapban, amely leginkább közéleti és politikai témákkal foglalkozik, és arra törekszik, hogy fontos és érdekes tájékoztatást nyújtson?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bolemant Lilla

Read More

Post Comment