Search by category:
Egyéb kategória

Feléljük, amit megspóroltunk

Feléljük, amit megspóroltunk
Mészáros Richárd
2021. 05. 31., h – 12:54

2021. május 31., hétfő – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

A járvány tavaly márciusi megjelenése óta, vagyis az elmúlt több mint egy évben rengeteg olyan szigorítással kellett szembenéznünk, amelyek miatt hosszabb-rövidebb időre csaknem minden szórakozási lehetőségnek búcsút inthettünk. Az idei első negyedévet a lakosság gyakorlatilag házi őrizetben töltötte. Mindez a pénztárcánkon is nyomot hagyott: míg egyes termékekre és szolgáltatásokra jóval kevesebbet költöttünk az egy évvel korábbinál, több mindenen a járvány idején sem spóroltunk.

„Tavaly ugyan több olyan időszak is volt, amikor enyhítettek a járványügyi szabályokon, nyáron például egészen szabadon utazhattunk, a folyamatos szigorítások azonban így is az üdülésre és utazásra fordított kiadásokon látszottak meg a legjobban. Míg a járvány kitörése előtt, 2019-ben üdülésre, éttermekre, szállodára, utazásra és kultúrára a kiadásaink csaknem 25 százalékát fordítottuk, idén ez 20 százalékra esett vissza”

– mondta el lapunknak Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője.

Amit azonban megspóroltunk az utazáson, azt elköltöttük másutt. „A járvány idején megugrott az élelmiszerekre fordított összeg. Míg korábban a kiadásaink 17 százalékát fordítottuk élelmiszer-vásárlásra, most ez 21 százalék körül mozog. Többet költöttünk alkoholra és cigarettára is. Ezek a kiadásaink csaknem 6 százalékát teszik ki” – tette hozzá Buchláková. Számításai szerint egy átlagos – két felnőttből és két gyerekből álló – család havonta átlagosan több mint 330 eurót költ élelmiszerekre. „Míg öt évvel ezelőtt havonta fejenként átlagosan 67 eurót költöttünk élelmiszerre, manapság ez 80 euró körül mozog.

koronavírus piac

Leírás

A bezártság hónapjai alatt több élelmiszert vásárolt a lakosság, ráadásul folyamatos volt a drágulás, az élelmiszerek átlagára egy év alatt 2 százalékkal nőtt.

Az árak magasabbak, mint a szomszédos országokban, és az alacsony bérek miatt uniós szinten csak a romániai családok bevételeiből hasít ki nagyobb összeget az élelmiszer-vásárlás, mint nálunk. Míg Romániában a kiadások nagyjából 25 százalékát fordítják élelmiszerre, Szlovákiában ez 21 százalék – az uniós átlag 13 százalék körül mozog. Emellett a rezsiköltségek nálunk nagyjából a kiadásaink negyedét teszik ki.

„Az energiaárak év eleji csökkenésének köszönhetően idén ugyan valamivel kevesebbet költünk a lakhatásra, mint tavaly, de ez csak átmeneti állapot. Az energiahordozók világpiaci árának növekedése miatt jövőre újabb drágulásra számíthatnak az energiaszolgáltatók ügyfelei is”

– állítja Buchláková.

Bevezető
Pozsony |

A járvány miatt az elmúlt hónapokat a lakosság nagy része gyakorlatilag házi őrizetben töltötte, megfosztva csaknem minden korábbi kikapcsolódási lehetőségtől. Hogyan befolyásolta mindez a költekezésünket?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment