Search by category:
Egyéb kategória

Egy fölösleges vita

Egy fölösleges vita
Holop Zsolt
2021. 06. 01., k – 18:46

2021. június 2., szerda – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

A parlament ugyan múlt pénteken pontot tett a költségvetés módosításáról szólt vita végére, de az OĽaNO és az SaS közötti feszültségnek ezzel koránt sincs vége.

Az egész konfliktus ártatlanul kezdődött, a pénzügyminisztérium javaslatával, hogy az ez évi költségvetés hiányt növeljék 3,4 milliárd euróval. Ez nagy összegnek hangzik, de hozzá kell tenni azt is, hogy a globális koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt a költségvetési tervezés nehezebb, és ezért volt szükséges a költségvetési kiadások jelentős megnövelése. A többletkiadásokból 2,4 milliárd euró a koronavírus-járványhoz köthető, míg további egymilliárd a költségvetés egyéb területeit érinti.

Richard Sulík és az SaS először azt nehezményezte, hogy a pénzügyminisztériumtól nem kaptak elég időt a javaslat áttanulmányozására, majd több költségvetési tételt is megkérdőjeleztek. Erre a pénzügyminiszter szokásához híven sajtótájékoztatón reagált, melynek fő témája az SaS ostorozása volt. Innen már nem volt visszaút, és az eredetileg technikai jellegű vita ideológiai konfliktussá változott: a liberális SaS egyre gyakrabban kezdte emlegetni a fenntarthatatlan államadósság felé vezető görög utat. A több körben lezajló szakértői tárgyalások sem hoztak eredményt, ezért végül a három kormánypárt az SaS nélkül fogadta el a költségvetés módosítását.

A költségvetés kérdése megoldódott, de a liberálisok rosszindulatú fricskaként könyvelhetik el, hogy a megszavazott többletkiadások végül még az eredetileg javasolt 3,4 milliárdot is meghaladták.

Nagy kár, hogy így alakultak a dolgok, ugyanis ez kitűnő alkalom lett volna, hogy Igor Matovič és Richard Sulík elássa a csatabárdot. Ehhez azonban több empátiára és kompromisszumkészségre lett volna szükség mindkettejük részéről. A kiszivárgott adatok szerint a két párt álláspontja között egyáltalán nem volt áthidalhatatlan szakadék, de a politikai kompromisszum végül elmaradt. Ebben nagy szerepe volt Igor Matovičnak, aki minden vitát a személye ellen intézett támadásként értelmez és tálal, és azonnal ellentámadásba lendül, ami jócskán leszűkíti a megegyezés lehetőségét. Nem segített persze a liberálisok merev költségvetési álláspontja sem, akik mindenhol a görög utat látják. Nem vitás, hogy a tervezett költségvetési hiány hosszú távon fenntarthatatlan, de 2021-ben még a sebezhető gazdaság támogatása a fő prioritás.

A költségvetési vita után maradt rossz szájíz azért baj, mert a koalíciós látóhatáron feltűntek az új konfliktuslehetőségek az OĽaNO és az SaS között. Matovič már felvázolta családtámogatási terveit, melyekhez nagyszabású adó- és járulékreform társulna. Ezt látva a liberálisok gyorsan jelezték: számukra mindennemű adóemelés elfogadhatatlan, inkább ezek csökkentéséről kellene beszélni. Ebből ismét egy olyan konfliktus kezd kirajzolódni, amely akár a kormánykoalíció széteséséhez is vezethet. Meglátjuk, mennyit tanultak az érintettek az elmúlt hetek történéseiből, de tartok tőle, hogy mindkét oldalon túl nagy az egó, és túl mélyek a sérelmek.

Bevezető

Igor Matovič és Richard Sulík folytonos konfliktusa az elmúlt év egyik meghatározó politikai történése volt, magát a kormányzást is jelentősen befolyásolta. Mint az várható volt, Igor Matovič pénzügyminiszteri kinevezése után a konfliktus a költségvetés területére tevődött át, és több hétig mérgezte a koalíciós viszonyokat.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment