Search by category:
Egyéb kategória

Az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó támogatások

Az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó támogatások
Hegedűs Norbert
2021. 06. 03., cs – 09:28

2021. június 5., szombat – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

A rászorulóknak az állam szociális segélyt nyújthat, amit kiegészíthetnek különböző hozzájárulásokkal. A konkrét összeg a rászorultság mértékétől, azaz a segélyért folyamodó család anyagi helyzetétől és a családtagok számától függ, akik összbevétele nem haladhatja meg a létminimum összegét.
A vonatkozó törvény értelmében a szociális segélyeket mindig januárban valorizálják, éspedig a létminimum alakulásától függően.

A segély alapösszege

A szociális segély alapösszege jelenleg egy egyedülálló személy számára 67,80 euró, egy gyermek nélküli pár esetében 117,80 euró. A gyerekes családok magasabb összegre jogosultak: egy kétgyermekes család 176,40 eurót kaphat, és a legtöbbre – 237,70 euróra – a négynél több gyermeket nevelő családok számíthatnak.

Védelmi hozzájárulás

Jóváhagyható 69,40 euró védelmi hozzájárulás. Erre a nyugdíjasok, a magányos szülők, a súlyosan egészségkárosultat gondozók vagy valamilyen reszocializációs programban részt vevők jogosultak. A hozzájárulás 38,10 euró a nem sokkal a szülés előtt álló nők és a legalább egy hónapja rossz egészségi állapotú személyek esetében. A hozzájárulás 14,90 euró a legalább 4 hónapos terhes nők és az 1 évesnél kisebb gyerekről gondoskodó szülő számára.

Aktivációs hozzájárulás

Aki havi minimálbérért dolgozik, annak 138,70 eurós aktivációs támogatást adhatnak tanfolyamokra, munkaszokások elsajátítására, készségek fejlesztésére. 69,40 eurót hagyhatnak jóvá tanfolyamokra, munkaszokások elsajátítására, készségek fejlesztésére annak, aki szerepel a munkát kereső személyek nyilvántartásában, illetve közhasznú vagy önkéntes munkát végez.

Gyerekek és lakás

Minden gyerek után intézhető 19 euró gyermektartási hozzájárulás. Folyósíthatnak még lakásfenntartási támogatást, ami egytagú háztartás esetében 58,50 euró, többtagú háztartás esetében pedig 93,40 euró.

Rendkívüli segély

Létezik eseti bérkiegészítés is. Ez annak jár, aki hosszú munkanélküliség után kezd dolgozni. A munkaviszony alatt 18 hónapig folyósíthatják úgy, hogy az első 12 hónapban 126,14 eurót, majd további 6 hónapig még 63,07 eurót utalnak át.

Az anyagi szükséghelyzetben levő háztartás tagjainak egyszeri rendkívüli segélyt hagyhat jóvá a község, ahol élnek. Ebből fedezhetik a rendkívüli kiadásaikat. A támogatás elengedhetetlen ruházatra, alsóneműre, cipőre, a háztartás felszerelésére (ágy, asztal, szék, hűtőszekrény, fűtőtest, mosógép, ágynemű, konyhaeszközök vásárlására), rendkívüli gyógykezelés költségeinek a térítésére, taneszközökre fordítható. Összege maximum a létminimum összegének a háromszorosa lehet.

 

Bevezető

Anyagi szükséghelyzetről akkor beszélünk, ha valaki semmilyen vagy csak olyan kis bevétellel rendelkezik, amelyből a legalapvetőbb szükségleteket sem képes biztosítani.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment