Search by category:
Egyéb kategória

GLOBSEC: Az oltási hajlandóságra hatással van az államvezetésbe vetett bizalom is

GLOBSEC: Az oltási hajlandóságra hatással van az államvezetésbe vetett bizalom is
Hegedűs Norbert
2021. 06. 03., cs – 15:50

2021. június 3., csütörtök – 15:50
Friss ikon
Off

Törzs

Mindez a GLOBCEC TRENDS 2021 felmérésből derült ki, melynek eredményeit egy csütörtöki sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a GLOBSEC társaság.

A felmérést 2021 márciusában végezték el tíz közép- és kelet-európai országban (Ausztria, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Észtország, Litvánia, Lettország, Bulgária, Románia).

A felmérés szerint Szlovákiában a lakosok 61 százaléka hajlandó beoltatni magát. Az új koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméleteknek a megkérdezettek 11 százaléka ad hitelt. Ausztriában az oltási hajlandóság 73 százalékos, a COVID-ot pedig csak a válaszadók 3 százaléka tartja csalásnak. Romániában ez az arány 30 százalék. Itt csupán a megkérdezettek 31 százaléka oltatná be magát.

Azzal az állítással, hogy a koronavírusos esetekről közölt hivatalos számok a valóságban alacsonyabbak, a szlovákiai válaszadók 46 százaléka értett egyet (2020 októberében ez az arány még csak 36 % volt). A legkevesebben Ausztriában (21 %), a legtöbben Romániában (47 %) értettek egyet ezzel a kijelentéssel.

A tíz ország átlagát tekintve a megkérdezettek 68 százaléka bízik az orvosokban és a tudósokban; Szlovákiában ez az arány 72 %. A gyógyszercégekben a válaszadók 57 (Szlovákiában 56) százaléka, a kormányban pedig a válaszadók 42 (Szlovákiában 33 százaléka) bízik.

Katarína Klingová, a Globsec munkatársa szerint ez fontos adat, mivel az államvezetésbe vetett bizalom az egész régióban „jelentősen befolyásolja az oltási hajlandóságot.”  

„Csak két országban, Magyarországon és Ausztriában nyilatkozta azt a válaszadók többsége, hogy a kormány jól kezeli a járványhelyzetet” – mutatott rá Klingová. A többi államban a többség úgy véli, hogy a kormány rosszul kezeli a világjárványt. A kormány járványkezelésével a legtöbben, 75 százaléknyian Szlovákiában elégedetlenek. Tavaly októberhez képest ez az arány 44 százalékkal nőtt.

A tíz ország közül hétben a válaszadók többsége úgy véli, hogy a pandémia hosszú távú hatással lesz a jogaikra és a személyes szabadságukra.

Bevezető

Azokban az országokban, ahol kevesebben értenek egyet azzal az összeesküvés-elmélettel, hogy a Covid-19 nem is létezik, és csalás az egész, magasabb az oltási hajlandóság. Ez utóbbira hatással van az államvezetésbe vetett bizalom is. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment