Search by category:
Egyéb kategória

EGTC – közgyűlés: gasztroturisztikai portál létesül

EGTC – közgyűlés: gasztroturisztikai portál létesül
Mészáros Richárd
2021. 06. 04., p – 11:33

2021. június 4., péntek – 11:46
Friss ikon
Off

Törzs

Az Ister-Granum Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) polgármesteri parlamentje az esztergomi Szent Adalbert Központban ülésezett. Legfontosabb napirendi pontként a szervezet tavalyi szakmai és pénzügyi beszámolóját fogadták el. Nagy Péter igazgató tájékoztatta a polgármestereket a folyamatban lévő pályázatok jelenlegi helyzetéről. Négy nyertes pályázattal foglalkoznak. A Dunaradvány – Neszmély közti kompösszeköttetés megvalósításában szlovákiai partnerként vesznek részt. A tavasz folyamán lezárult a közbeszerzés és márciusban átadták a munkaterületet a vállalkozónak. Várhatóan őszre elkészül a beruházás. A TAPE elnevezésű helyi termékes projektben változás történt. A Brand című projektrészt az EGTC – a partnervállalkozás visszalépését követően – önállóan folytatja tovább.

Turisztikai gasztroportál

Új elem, hogy kialakítanak egy gasztroturisztikai portált, amely az egész Ister-Granum régió épített örökségét, turisztikai szolgáltatóit, termelőit tartalmazni fogja. A bajóti piac már elkészült, és a többi partner is jól halad a teljesítéssel – közölte lapunkkal Eck András, az EGTC projektmenedzsere. Nagy Péter igazgató a polgármestereket arról tájékoztatta, hogy az EGTC további 74 ezer eurós támogatásban részesült, amelyből saját pilot projektjének megvalósításán dolgozhat. Tizenöt településen kutatják és térképezik fel az épített örökséget, a hagyományokat, a kihalófélben lévő mesterségeket, és ezeket 12 videófilmben is bemutatják. Mindez alapját képezheti az Ister-Granum, illetve a térség 2021–2017-es programozási időszakában benyújtandó integrált turisztikai fejlesztési csomagjának. A negyedik pályázat a Bike Paradise. Ennek keretében valósul meg a Párkányt Helembával, és Ipolydamásdot Letkéssel összekötő kerékpáros útvonal. Az EGTC pihenőhelyek kialakításával, útvonalak kitáblázásával veszt részt a megvalósításban. Az első napirendi pont elfogadásával a polgármesterek módosították két pályázat eddigi önrészének mértékét, hiszen a magasabb támogatási összegek miatt az EGTC saját vállalása is megemelkedett. A második napirendi pontban megtárgyalták és elfogadták a szervezet 2020-as pénzügyi beszámolóját: 4,8 milliós eredményt sikerült elérni a tavalyi évben. Az igazgató kiemelte a magyar külügyminisztérium támogatását, amely az elmúlt tíz évben nagyban hozzájárult az EGTC stabil működéséhez.

Szakmai találkozó a 20. évfordulóra

A 2021-es év munkaterve kapcsán elhangzott, hogy idén is nagyobbrészt a pályázatok megvalósítása áll az Ister-Granum célkeresztjében. Mindmellett október 11-én – együttműködve a két központi település, Esztergom és Párkány polgármesterével –, szakmai rendezvény keretében szeretnének megemlékezni a Mária Valéria híd újjáépítésének 20. évfordulójáról. Folyamatban van a 2021 – 2027-es uniós programozási időszak tervezése, amelyben aktívan vesz részt az Ister-Granum munkaszervezete is. Az ülés végén Eugen Szabó, Párkány polgármestere, az EGTC jelenlegi ügyvezető elnöke jelezte, hogy az őszre tervezett ülést már Esztergom polgármestere Hernádi Ádám fogja összehívni, mivel az alapszabály rendelkezése szerint szeptembertől már ő látja el az ügyvezető elnöki pozíciót.

Bevezető
Esztergom/Párkány |

A napokban tartotta meg ez évi első közgyűlését a Párkány és Esztergom térségét magába foglaló Ister-Granum EGTC. Az ülésen az idei tervekről és az éppen folyamatban lévő pályázatokról is tanácskoztak.

Település / hely
Esztergom/Párkány

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment