Search by category:
Egyéb kategória

Sólymos: Nem csak a kisebbségeknek, a szlovákoknak is össze kellene fogniuk

Sólymos: Nem csak a kisebbségeknek, a szlovákoknak is össze kellene fogniuk
Mészáros Richárd
2021. 06. 04., p – 16:26

2021. június 4., péntek – 16:45
Friss ikon
Off

Törzs

„Szlovákiának arra van szüksége, hogy a politikai paletta szlovák térfelén is létrejöjjön egy normális párt, amely alternatívát nyújthat a kormánykoalícióval és a jelenlegi parlamenti ellenzékkel szemben is” – szögezte le a politikus, hozzátéve: olyan összefogásra lenne szükség, mint amilyennel Mečiart is sikerült legyőzni. „Reméljük, hogy sor kerül ilyesmire, és mi partnerek lehetünk” – mondta Sólymos.

A közös kisebbségi párt létrehozásáról szóló tárgyalások ugyanakkor még nem zárultak le. A folyamat elhúzódása elleni tiltakozásul korábban kilépett a Híd elnökségéből Ravasz Ábel volt romaügyi kormánybiztos. Ezzel kapcsolatban Sólymos elmondta: az ő és a pártja célja a mielőbbi megegyezés, hogy a régióknak, a magyar kisebbségnek és a többi nemzetiségnek is erős képviselete legyen a parlamentben. Úgy véli, nem lehet kizárni az előrehozott választások lehetőségét, amire nem árt felkészülni. Hozzátette: azokkal a problémákkal foglalkoznak, amelyek a legnagyobb terhet jelentik a választóik számára, és ezeket közösen, egy pártként prezentálják.

A Híd elnöke szerint Eduard Heger (OĽaNO) kormánya nem egységes, és néha egyazon párt tagjai sem képesek kommunikálni egymással, nem még a miniszterek és a kormányzati szereplők. Úgy véli, Szlovákiának még nem volt ilyen inkompetens kormánya. Elismételte, hogy továbbra is fennáll az előrehozott választások lehetősége.

Sólymos kiemelte: a Híd folytatni akarja a konstruktív politizálást, amelynek köszönhetően az előző kormányok idején – beleértve a Smer-SNS-Híd kormányt is – számos, a Szlovákiában élő kisebbségek és az általuk rakott régiók javát szolgáló pozitív változás történt.

„Kizárjuk a szélsőségeseket, de rajtuk kívül partnerként kezelünk mindenkit, akivel meg tudunk egyezni abban, hogy miközben megvalósítjuk a programunk egy részét, nem kell számunkra elfogadhatatlan dolgokat tennünk” – szögezte le Sólymos. Hangsúlyozta, hogy a feszültségkeltés sosem célravezető.

Bevezető
Pozsony |

Ahogy a Híd, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és az Összefogás egy közös kisebbségi párt létrehozásán dolgoznak, melynek a Szövetség nevet adták, úgy kellene összefogniuk a parlamenten kívüli szlovák ellenzéki tömörüléseknek is – jelentette ki a TASR TV-nek adott interjúban Sólymos László, a Híd elnöke.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment