Search by category:
Egyéb kategória

Tiltakoznak a súlyos bírság ellen a bérlakásokat építő önkormányzatok

Tiltakoznak a súlyos bírság ellen a bérlakásokat építő önkormányzatok
Száz Ildikó
2021. 06. 04., p – 14:14

2021. június 4., péntek – 14:46
Friss ikon
Off

Törzs

Bérlakásépítés, mint gaztett

A vágsellyei találkozón Garamkeszi, Zsére, Kiskoszmály, Ipolybalog, Szántó, Köpösd, Szenc és más érintett községek polgármesterei vettek részt.

Vágsellye

Jozef Belický hangsúlyozta, mintegy negyven olyan településről van tudomásuk, ahol megbírságolták az önkormányzatokat. Egy részük részletekben már fizeti a büntetést, mások értetlenül állnak a helyzet előtt, mert úgy érzik, nem követtek el semmilyen hibát. Belický a sajtótájékoztatón megmutatta azt a köszönőlevelet is, melyet az Állami Lakásfejlesztési Alaptól kapott a város. 150 városi bérlakásra 6,5 millió euró támogatást kaptak az Állami Lakásfejlesztési Alaptól, és a meghatározott időn belül adták át a lakosoknak az új otthonokat. Később a Közbeszerzési Hivatal 339 ezer euró bírságot rótt ki Vágsellye önkormányzatára, az állami támogatás öt százalékát azzal az indokkal, hogy a város illegálisan jutott a lakásokhoz, a közbeszerzési eljárás megkerülésével.

Vágsellye, városháza ülésterme

Mindent visszacsinálni?

A járási székhely vezetése egy magán beruházótól vásárolta meg a már kész, beköltözhető bérlakásokat, az eljárás szabályszerűségét még a lakások megvásárlása előtt megerősítette több jogász és az ÚVO sem nehezményezett semmit a vásárlási folyamat lebonyolítása idején. Később jelezték, hogy a városnak olyan módon kellett volna kiválasztania az építkezés kivitelezőjét, ahogy tette például a vágsellyei idősek otthona esetében. Arra a konkrét projektre jócskán ráfizetett a város, rengeteg vita, huzavona kísérte az építkezést, emiatt késve és drágábban készült el az idősek otthona. Vágsellye vezetése a bérlakások építésekor el akarta kerülni a spekulánsokat, és az akkor hatályos jogszabállyal összhangban úgy döntött, már kész, beköltözhető lakásokat vásárol a támogatásból. Az ÚVO még jobban bekeményített, és ma már érvénytelennek tartja a lakók és a város közti bérleti szerződéseket is és bírósági útra terelte az ügyet. Amennyiben a bíróság helyt ad az ÚVO panaszának, a városnak vissza kellene adni a lakásokat a kivitelezőnek és a lakóknak le kell mondaniuk a bérlakás használati jogáról, hacsak meg nem vásárolják a kivitelezőtől, hangzott el a pénteki munkatalálkozón.

Vágsellye, sajtótájékoztató

Levél a köztársasági elnöknek

A pórul járt polgármestereket több parlamenti képviselő is támogatta jelenlétével a mai fórumon, köztük Anna Mierna, Monika Kavecká, Marcel Mihalik, Miloš Svrček, Patrik Linhart, Vladimír Ledecký, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának képviseletében Radomír Brtáň. Svrček Miloš a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok prioritása a bérlakások építése, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a probléma a parlament elé kerüljön első olvasatban és foglalkozzanak vele a képviselők. A jelenlévők között olyan polgármesterek is akadtak, akik most készültek volna bérlakásokat építeni és folyamodnának támogatáshoz, ám a kollégák példájából okulva ezt most nem merik megtenni. A jelenlévők közös állásfoglalást fogalmaztak meg, amelyet eljuttatnak Zuzana Čaputová államfőnek. A találkozó szervezői arra kérték a sajtó képviselőit, hogy addig ne hozzák nyilvánosságra a levél tartalmát, amíg nem kapja meg az államfő. Ezért csak röviden foglaljuk össze a megbírságolt települések polgármestereinek a kéréseit. Kérik, hogy a parlament tárgyaljon a bírságok elengedéséről, és kérik a parlament tagjait, ellenőrizzék a Közbeszerzési Hivatal működését. Értesüléseink szerint a tiltakozók szeretnének személyesen találkozni a köztársasági elnökkel, hogy konkrétan beszámoljanak a panaszaikról.

Vágsellye, bérlakások

 

Bevezető
Vágsellye |

Jozef Belický, Vágsellye pogármesterének meghívására munkaértekezletet tartottak pénteken a városházán azoknak a községeknek az önkormányzati képviselői, ahol az Állami Lakásfejlesztési Alap támogatásából építettek bérlakásokat, és az átadást követően súlyos bírsággal sújtotta őket a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO).

Település / hely
Vágsellye

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment