Search by category:
Egyéb kategória

Ezrek tüntetnek Budapesten a Fudan egyetem ellen

Ezrek tüntetnek Budapesten a Fudan egyetem ellen
Hegedűs Norbert
2021. 06. 05., szo – 19:07

2021. június 5., szombat – 19:31
Friss ikon
Off

Törzs

A Kossuth-térre sokan érkeztek micimackós transzparenssel vagy plüssfigurával, ennek az az oka, hogy 2018-ban egy blogban Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét a mesefigurához hasonlították. Ez neki annyira nem tetszett, hogy egyszerűen betiltotta az összehasonlítást.

A tiltakozó demonstrációt Jámbor András baloldali aktivista, a Mérce egykori főszerkesztője hirdette meg, aki korábban volt LMP-s és párbeszédes aktivista is, jelenleg pedig a Karácsony-féle Városházán dolgozik. Felszólalásában kifejezte reményét, hogy jövőre kormányváltás lesz, de azt mondta, azért addig is sok az ellenzék dolga. Például hogy megakadályozzák, hogy a Fudan kampusza megépüljön.

fudan tüntetés

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Fudan megépítését közpénzből finanszírozott magánvállalkozásnak nevezte. „Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!” – mondta a polgármester.

Végül Karácsony Gergely lépett a színpadra. Budapest főpolgármestere azt mondta, azokért az értékekért kell most kiállni, amiért 32 évvel ezelőtt Magyarországon tüntettek azok, akik ellen a mostani demonstrálók tüntetnek. „Amit akarunk, az a Diákváros. Amit nem akarunk, az az 500 milliárdból, az adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetem. Ez ilyen egyszerű” – mondta Karácsony. 

(444)

Bevezető

Hosszú idő után először szerveztek Magyarországon tömegtüntetést. A demonstrációt a kínai Fudan Egyetem kampusza ellen hirdették meg.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment