Search by category:
Egyéb kategória

Az ingatlanpiaci pezsgés mentette meg a bankokat

Az ingatlanpiaci pezsgés mentette meg a bankokat
Molnár Iván
2021. 06. 08., k – 16:20

2021. június 9., szerda – 15:30
Friss ikon
Off

Törzs

A piacvezető szlovákiai pénzintézetek közül a legnagyobb nyereséget tavaly a Szlovák Takarékpénztár érte el. A 108 milliós profitja azonban így is látványos visszaesésnek számít a 2019-es 180 millió eurós nyereséghez képest. A legnagyobb tőkemegtérülést ezzel szemben a Tatra banka osztrák részvényesei érték el. A pénzintézet nyeresége az egy évvel korábbihoz képest ugyan 22 százalékkal, 105 millió euróra esett vissza, a társaság azonban a saját tőkéhez viszonyítva a legnagyobb hozamot érte el. Az így elért 8 százalékos nyereségesség a világjárvány évében szolid eredménynek számít a Raiffeisen-csoportba tartozó bank számára. Az olasz Intesa Sanpaolo, amely az Általános Hitelbankon (VÚB) keresztül van nálunk jelen, Szlovákiában 82 millió eurós nyereséget ért el. Ez ugyan 30 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál, a vagyont tekintve azonban a VÚB így is Szlovákia piacvezető bankja.

Erős ingatlanpiac

A szlovákiai bankokat a járványt viszonylag jó kondícióval túlélő ingatlanpiac mentette meg. A korábbi negatív elemzői jóslatok nem váltak valóra. Épp ellenkezőleg, a nehéz helyzetbe került adósok számára bevezetett hitelmoratórium és a továbbra is csökkenő hitelkamatok lehetővé tették az ingatlanpiaci növekedést, amit a VÚB főnöke is megerősített. „Hogy a jelzáloghitelek iránti kereslet tovább nőtt, az látszólag ellentétben van azzal, hogy csökkent a gazdaság teljesítménye, nőtt a munkanélküliség és a bizonytalanság” – mondta el Alexander Resch, a VÚB igazgatótanácsának az elnöke a bank éves jelentésében. Az ingatlanpiac a válság ellenére kedvező időszakot tudhat maga mögött.

Hasonlóan látják mindezt a Tatra bankánál is. „A jelzálogpiacot a járvány csaknem egyáltalán nem érintette. A tavaly tavaszi enyhe visszaesés ellenére, éves szinten az ágazat teljesítménye elérte a 2019-es szintet” – nyilatkozta a Trendnek adott interjúban a Tatra banka igazgatótanácsi tagja, Bernhard Henhappel. Akik igénybe vették a jelzáloghitelek törlesztésével kapcsolatos moratóriumot, azok többsége már újra elkezdte törleszteni a kölcsönét, a 2008-as hitelbedőlési hullámhoz hasonló válsággal riogatók előrejelzései így nem váltak valóra. Tavaly nőtt a Szlovák Takarékpénztár által folyósított hitelek összege is. A versenytársaihoz hasonlóan ez nála is főként a jelzáloghiteleknek köszönhető, amelyekből az elmúlt évben 4 százalékkal több kelt el.

Besegít az EKB

A bankok gazdasági eredményeihez az elmúlt hónapokban nagyban hozzájárult az Európai Központi Bank (EKB) is, hatalmas összegeket pumpálva a pénzügyi szektorba, aminek a pozitív hatását Szlovákiában is megérezhettük. A bankok nyereségképzését ezzel szemben negatívan befolyásolta a járvány okozta bizonytalanság. A pénzintézetek emiatt ugyanis kénytelenek voltak növelni a kockázati tartalékaikat, hogy ha esetleg a vártnál többen lennének képtelenek törleszteni a hiteleiket, az ne okozzon számukra váratlan meglepetést. A meglepetés végül nem maradt el, de nem úgy, ahogy azt eredetileg gondolták, hiszen a járvány okozta válság ellenére még nőtt is az ügyfelek fizetési fegyelme. Példaként a Szlovák Takarékpénztár említhető, amelynél a bedőlt hitelek aránya a 2019-es 3 százalékról tavaly 2,4 százalékra csökkent.

Hasonló helyzetről számolhatnak be a többi pénzintézetnél is. „Számunkra is meglepetést okozott, hogy a hitelezés és a fizetési fegyelem nem változott olyan mértékben, mint amivel eredetileg számítottunk. Csaknem minden szlovákiai pénzintézet – minket, a Tatra bankát is beleértve – elegendő tartalékot halmozott fel ahhoz, hogy pótolhassa az esetleges kieséseket a járvány okozta hitelbedőlések esetére. Ezek azonban elmaradtak” – mondta el Bernhard Henhappel. A Tatra bankához hasonlóan a többi pénzintézetnek sem kellett szembenéznie a hitelbedőlések számának a látványosabb növekedésével, amihez hozzájárulhattak a bankokkal szemben korábban bevezetett szigorítások, a banki különadó kivezetése és az EKB pénzügyi támogatása is.

JURAJ MEDVEC

A szerző a Trend gazdasági hetilap munkatársa

Bevezető
Pozsony |

A világjárványt a legnagyobb szlovákiai pénzintézetek is megérezték, a nyereségük több tízmillió euróval csökkent. Más ágazatokhoz képest azonban nincs okuk a panaszra, amit leginkább a meglepően jól teljesítő ingatlanpiacnak köszönhetnek.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment