Search by category:
Egyéb kategória

Élete első felnőttversenyén Eb-t nyert a rimaszombatiak birkózója

Élete első felnőttversenyén Eb-t nyert a rimaszombatiak birkózója
Lencsés Zoltán
2021. 06. 08., k – 18:13

2021. június 9., szerda – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

A 79 kilósok mezőnyében győztes Gulajev aranyérmével egyben történelmi sikert is produkált. A rimaszombati Lokomotíva birkózóklub versenyzője ugyanis első alkalommal szerzett kontinensbajnoki címet! A nagy kiugrásról telefonon beszélgettünk az újdonsült Európa-bajnokkal és Radnóti Józseffel, a rimaszombati klub vezető tisztségviselőjével és edzőjével. 

Jó vásárt csináltak
A vlagyikavkazi születésű birkózó 2017-ben igazolt Rimaszombatba. „A korábban Finnországban rendezett világbajnokságon keresett meg Gulajev akkori edzője, akivel sikerült megegyeznünk az átlépés feltételeiben. Egyébként Aksarbek akkoriban már Szlovákiában, a partizánskéi klub sikereiért küzdött. Köztudott, a világelső orosz birkózás gerincét két tartomány, Oszétia és Dagesztán adja. Szinte az összes szovjet utódállam, de a birkózónagyhatalmaknak számító országok válogatottjában is találunk oszét versenyzőket. Sejtettük, sokra viheti. Egyértelmű: jó vásárt csináltunk” – ecsetelte a kontinensbajnok gömöri szerepvállalását Radnóti József, a rimaszombati Lokomotíva birkózóklub vezető tisztségviselő és edzője, aki csapatvezetőként a lengyelországi Európa-bajnokságra is elkísérte a klub aduászát.

Vállműtét után
„A megmérettetés előtt dobogós helyezésben reménykedtünk, de aranyéremre nem számítottunk. Megelégedésünkre, tehetséges versenyzőnket senki sem tudta megállítani a döntőbe vezető úton. A finálét nem kapkodta el, 0:1-es állásból fordítva, nagy csatában, taktikailag érett teljesítménnyel győzte le a franciák algériai nemzetiségű versenyzőjét, Alekmát. Egyébként elődöntőbeli sikere után már bizakodtunk, éreztük, hogy kontinensbajnokként zárja a viadalt. A nagy kiugrás értékét hatványozza, hogy vállműtétet követően, hosszabb kihagyás után tért vissza a szőnyegre. Mi több, ez volt élete első megmérettetése a felnőttek mezőnyében” – nyilatkozta versenyzőjük diadaláról Radnóti József, a rimaszombati birkózóklub mozgatórugója és edzője.

ketten

Leírás

Radnóti József (balról) a rimaszombatiak nagy fogásával, Aksarbek Gulajevvel (Fotó: Facebook)

A legnagyobb siker
„A juniorok és az U23-as korosztály világversenyeiről több alkalommal is éremmel tértem haza. Mérlegem három ezüst- és egy bronzérem. A legfényesebbet azonban eddig nem sikerült begyűjtenem. A lengyel fővárosban, ahová úgyszintén az éremszerzés reményében utaztam, megtört a jég. Súlycsoportomban 18 versenyző indult. Szerintem a nehezebbik ágra kerültem. Két fölényes győzelemmel indítottam. A legnehezebb meccsemet az elődöntőben a grúz Kentcsadzéval vívtam, ezt a csatát 5:4 arányban nyertem. Éreztem, hogy a fináléban is győzhetek. Döntőbeli ellenfelem passzívan birkózott, jobbára védekezett, mégis ő szerzett vezetést. Rákapcsoltam, fölénybe kerültem. Lábra támadtam. Csakhamar fordítottam, nyertes állásnál elsősorban az előny megtartására koncentráltam. A párharc végén nagyon örültem, pályafutásom legnagyobb sikerét produkáltam” – elevenítette fel az aranyéremhez vezető utat Gulajev.

Nem lesz ott Tokióban
Tokióban idén nyáron ötkarikás játékokat rendeznek. A nyári olimpián azonban Gulajev nem áll csatasorba… „Japánba nem készülök, súlycsoportomban ugyanis nem rendeznek olimpiai versenyt. A következőn, Párizsban viszont már ott akarok lenni. Az idén több rangsorversenyen lépek szőnyegre, októberben Oslóban világbajnokság zajlik. Ezen méltó szerepet kívánok játszani. Ennek érdekében sokat kell gyakorolni. A következő hetekben Vlagyikavkazban, a szabadfogás világának központjában készülök az újabb kihívásokra. Ott nagy a konkurencia, pergősebb a gyömöszölés” – vázolta fel a folytatás forgatókönyvét a kiválóság, Szlovákia negyedik szabadfogású kontinensbajnoka. Érdekesség, hogy mindannyian, nevezetesen David Muszulbesz, Lévai István, Tajmuraz Szalkazanov és Aksarbek Gulajev honosított versenyzőként szereztek Európa-bajnoki aranyérmet. 

2017 – junior világbajnoki ezüstérem, Európa-bajnoki bronzérem
2018 – U23-as Európa-bajnoki ezüstérem
2019 – U23-as Európa-bajnoki ezüstérem
2021 – felnőttek, Európa-bajnoki aranyérem

Cím
Gulajev sikerlistája

Bevezető
Varsó/Rimaszombat |

A felnőttek lengyelországi Európa-bajnokságán Szlovákia színeiben két honosított versenyző, a szabadfogású Aksarbek Gulajev és Tajmuraz Szalkazanov szerzett elsőséget súlycsoportjában.

Település / hely
Varsó/Rimaszombat

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Ágh István

Read More

Post Comment