Search by category:
Egyéb kategória

Magas a kullancsok előfordulási aránya a Komáromi járásban

Magas a kullancsok előfordulási aránya a Komáromi járásban
Mészáros Richárd
2021. 06. 10., cs – 15:18

2021. június 10., csütörtök – 15:50
Friss ikon
Off

Törzs

Május folyamán a hivatal munkatársai 11 területet vizsgáltak át. A legtöbb helyen közepes vagy magas intenzitású a kullancsok aktivitása. Összesen 87 kullancsot gyűjtöttek össze, melyek közül tizenkettőben mutatták ki PCR eljárással a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktériumot. A kullancsencephalitis vírus jelenlétét is vizsgálni fogják.

Az ÚVZ szerint a kullancsaktivitás a legmagasabb Kava, Nagykonkoly, Túzokpuszta és a Csicsói-holtág térségében. A komáromi RÚVZ szakemberei azt javasolják, hogy a rizikósabb területeken, például az alacsonyabb cserjésekben, vagy az árnyékos helyeken, ahol magas fű nő, vagy ahol a rét találkozik az erdővel, használjunk hatékony kullancsriasztó sprayt, és viseljünk hosszú szárú öltözéket. A befúródott kullancsot ajánlatos a lehető legrövidebb időn belül, a megfelelő módon eltávolítani. A megfertőződés kockázata annál nagyobb, minél tovább van befúródva az élősködő.

Bevezető

A komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal májusban kezdte nyomon követni a kullancsok előfordulását a Komáromi járásban, hogy részletesen tájékoztathassa a nyilvánosságot a kullancsok aktivitásáról és a fertőzésveszélyről a kiválasztott térségekben.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment