Search by category:
Egyéb kategória

Hétfőtől enyhülnek az óvintézkedések, de jobb, ha kéznél van az oltási igazolás

Hétfőtől enyhülnek az óvintézkedések, de jobb, ha kéznél van az oltási igazolás
Bugár Anna
2021. 06. 11., p – 18:13

2021. június 12., szombat – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

A határátlépés új feltételeit szabályozó rendelet hétfőn reggel 6-kor lép hatályba. Újdonság, hogy nemcsak Szlovákiában végzett antigén- vagy PCR-teszttel lehet lerövidíteni a 14 napos karantént, ha zöld országból utazunk haza – már külföldi laboratórium által kiadott negatív PCR-teszt-eredményt igazoló dokumentum felmutatásával is karanténkötelezettség nélkül lehet belépni Szlovákiába. A szomszédos zöld országok esetében még nagyobb enyhítést hagytak jóvá: a 24 óránál nem régebbi antigéntesztet is elfogadják a hatóságok, azzal a kitétellel, hogy Szlovákia vagy a szomszédos ország területén kell végrehajtani a vizsgálatot. A karanténkötelezettség nem vonatkozik a 18 évnél fiatalabb személyekre, illetve azokra, akik az elmúlt 180 napon belül átestek a fertőzésen.

Továbbra is érvényes: ha a hazatérés pillanatában nem rendelkezünk PCR-teszttel, közvetlenül a beutazás után lehet abszolválni a koronavírustesztet, és amint megkapjuk a negatív eredményről szóló igazolást, elhagyhatjuk a karantént. A hivatal rendelete alapján erre a célra az antigén- és PCR-teszt egyaránt megfelel.

A kormány által frissített utazási jelzőlámpa értelmében megváltozott a beoltott személyek státusza, és ennek megfelelően a Közegészségügyi Hivatal pontosította a rájuk vonatkozó szabályokat. Az új rendelet értelmében hétfőtől a külföldi kirándulások esetében nagyobb szabadságot élveznek azok, akik legalább az oltás első adagját megkapták. A beoltott személyek megszabadulnak a teszt, illetve karantén terhétől – ezzel az előnnyel azok élhetnek, akik valamelyik vakcina legalább első adagját már felvették, és ezt követően eltelt legalább 21 nap. Ez a kivétel 12 hónapig érvényes, kivéve, ha valaki nem igényli a második dózist, ebben az esetben az állam csak 90 napig ismeri el az oltást. 

Rizikós utazás

Ha a beoltott személy az első oltás előtti 180 napban átesett a fertőzésen, egy évig vonatkoznak rá az enyhébb korlátozások. A külügyminisztérium továbbra sem javasolja a rizikós országok meglátogatását, a piros és fekete besorolású helyekre még mindig szigorú előírások vonatkoznak. Kizárólag azoknak nem kötelező karanténba vonulniuk, akik rendelkeznek védőoltással, Szlovákiában van az állandó vagy átmeneti lakhelyük és a kockázatos országban munkavégzés céljából tartózkodtak. A külügyi tárca hangsúlyozta, legkésőbb a határ átlépése előtt minden Szlovákiába érkező személy köteles regisztrálni az eHranica információs űrlap kitöltésével. 

Zöldek, sárgák előnyben

A hivatal összesen három új rendelettel állt elő, a határokon kívül változott a helyzet az üzletekben és egyéb belföldi létesítményekben is – a maximális létszám korlátozására már nem kell odafigyelniük a tulajdonosoknak, megszűnik az egy fő/négyzetméter elve. Ez azonban csak azokban a járásokban engedélyezett, ahol kedvezően alakul a járványügyi helyzet, konkrétan a zöld, illetve sárga besorolású járások lakói örülhetnek. Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője emlékeztetett, az éttermeknek a teraszon nem kötelező betartani a legalább kétméteres távolságot az asztalok között, ez csupán a beltéri étkezés esetén előírás. Račková felhívta a figyelmet arra is, bár a létszámkorlátozás a jobb járványhelyzetben levő járásokban megszűnik, egyéb óvintézkedések betartása továbbra is kötelező. Ide tartozik például az is, hogy a sárga járásokban legfeljebb 6 személy (kivéve, ha egy háztartásban élő személyekről van szó) ülhet egymás mellett az étteremben. Hozzátette, a rendelet szövegét összhangba kellett hozni a Covid-automata tartalmával, így a bordó járásokban a konditermek és éttermek zárva maradnak (legfeljebb kiszállíthatják a megrendelt ételt). 

Teszt vagy oltás 

A hivatal közleményéből az is kiderült, hétfőtől az antigén- és a hagyományos PCR-tesztek mellett a gargalizálós LAMP-tesztet is elfogadják azokon a tömegrendezvényeken, amelyeken csak 12 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet részt venni. A beoltottak nemcsak az utazás során válthatják ki a koronavírustesztet az oltási igazolással, de a tömegrendezvényekre is szabadon beléphetnek, ha rendelkeznek az oltásról szóló tanúsítvánnyal. 

Bevezető
Pozsony |

 A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) legújabb rendelete alapján a járványügyi szempontból kevésbé kockázatos országokból már külföldön végzett PCR-teszttel is haza lehet térni. Emellett a zöld és sárga besorolású járásokban is enyhébb korlátozások lépnek érvénybe.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment