Search by category:
Egyéb kategória

Lassan újraéled a komáromi és a gútai kulturális élet

Lassan újraéled a komáromi és a gútai kulturális élet
Vataščin Péter
2021. 06. 11., p – 14:03

2021. június 11., péntek – 14:44
Friss ikon
Off

Törzs

Mivel nagyon számítottunk rá s bíztunk benne, hogy a járványügyi számok csökkenésével el tudjuk kezdeni a működést, már korábban belefogtunk programjaink előkészítésébe, főleg a nyáriakéba“ – árulta el érdeklődésünkre Lakatos Róbert, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója. A nyári időszak részleteit a jövő héten fogják közölni, néhány tervükről azonban már most adott egy ízelítőt. Június 15-én lesz Gerendás Beáta Reunion című előadásának bemutatója, az elképzelések szerint ugyanakkor június 26-án a Beliczay Kamarazenekar fellépése számít majd a nyári szezon hivatalos megnyitójának, amit 30-án követ majd Bereczki Zoltán fellépése.

Jazz és klasszikus muzsika

Nem hiányzik a rendezvények közül idén sem a júliusi Nemzetközi Kamarazenei Mesterkurzus, amelyet azonban jobban „kinyitnának“ a nagyközönség számára. „Koncerteket szeretnénk tartani a kurzuson belül: nemcsak a diákoknak, hanem a szélesebb közönségnek is. Nekem az egyik hitvallásom, hogy hozzuk közelebb a komolyzenét az emberekhez, s ne higgyék azt, hogy az egy különc dolog, ami a felső tízezerre tartozik“ – mondta Lakatos, akinek egyúttal a jazz szerelmesei számára is van jó híre: „A nyár folyamán megrendezzük az első komáromi »jazzpikniket«, ahol főleg a helyi, profi zenészeknek szeretnénk teret adni, hogy ebből egy komoly hagyomány nője ki magát, ahol a jazz, a minőségi bor és gasztronómia párosul.“

Továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a néptánc-, színjátszó- és balettáboraik, amelyeket szintén júliusban tartanak meg.

Tervezik már az őszi programkínálatot is, amelyben biztosan szerepel egy Rúzsa Magdi-koncert, de operettgálára és magyarországi színészek fellépésével is lehet számolni.

Újuló infrastruktúra

Az önkormányzat jóvoltából ráncfelvarráson esik át a Tiszti Pavilon kültéri lelátója. Habár ezt a létesítményt nem a VMK üzemelteti, Lakatos Róbert szerint mégis „nagy plusztjelent majd számukra is, ugyanis a nyári programjaik egy részét ott szeretnék megvalósítani.

A komáromi önkormányzat a VMK főépülete előtti terület átépítését is elvégezteti mintegy 120 ezer euróból, Domján Nikolett tervei alapján. „Itt egy kis közösségi teret szeretnénk kialakítani, ami egy nagyon szép komáromi helyszínné válik“ – mondta el a VMK igazgatója, de a pontos részleteket még egyelőre homályban hagyta. Amiről viszont nyíltan beszélhet, az a VMK-n belüli átalakítás: „A Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából kialakíthatunk a régi étterem helyén egy multifunkcionális termet, ahol báb- és kamaraelőadásoknak is lesz hely, illetve a szakcsoportjaink színvonalasabb és modernebb környezetben tudnak próbálni. Nem titkolt szándékunk az sem, ha a bábszínház sokkal jelentősebb szerepet kapna a VMK falai között“. Lakatos Róbert becslése szerint októberre készület el ez a közel 50 ezer euróba kerülő beltéri rész.

Gúta

Leírás

A gútai Városi Művelődési Központ homlokzata

Lesz vásár és búcsú Gútán

Nagyon óvatosan kezeljük a dolgokat. Az elmúlt másfél évben mást sem csináltunk, csak hónapokig mondtuk vissza a felkéréseket, bontottuk fel a szerződéseket, s ez nagyon kellemetlen volt“ – árulta el megkeresésünkre Mayer János, a gútai Városi és Művelődési Központ igazgatója.

A komáromi járás második számú város legfontosabb nyári rendezvénye rendre a Gútai Vásár és Búcsú, amely az idén augusztus 13-14-én fog megvalósulni kirakodóvásár és gyerekhinták nélkül. Már javában zajlik a pontos program összeállítása. „Az önkormányzat úgy döntött, hogy korlátozott formában, két nap alatt, a járványügyi előírásokhoz alkalmazkodva újra megszervezzük az eseményt. A tervezett sztárfellépők helyett megpróbáltuk a környékbeli, felvidéki előadókat megszólítani. Egyébként is terveztük, hogy feléjük is nyitunk, így erre a mostani helyzet nagyon jó lehetőséget nyújt“ – fejtette ki az igazgató.

A vásárt követően a Gútai Színházi és Kulturális Ősz újabb évada lesz a következő fél év másik legnagyobb eseménysorozata Gútán, amelynek már szintén zajlik a szervezése. Mayer János még nem árult el részleteket, viszont nagyon készülnek az őszre. Hozzátette: nagyon remélik, hogy ezeket a terveiket már nem fogja meghiúsítani a koronavírus.

Bevezető
Komárom/Gúta |

Mindkét városban, de különösen Komáromban lehet sokrétű nyári programokra számítani. Gútán színesre tervezik az őszt.

Település / hely
Komárom/Gúta

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment