Search by category:
Egyéb kategória

XI. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny, 2021

Ipolyi Arnold Népmesemondó VersenyA XI. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny felhívása, 2021

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a magyarság kiemelkedő néprajzkutatójának és folklórgyűjtőjének, Ipolyi Arnoldnak tiszteletére, meghirdette országos népmesemondó versenyét, melynek célja a magyar prózai népköltészet és a hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése. A verseny szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia.

A koronavírus-járvány miatt a verseny kiírása az alábbiak szerint módosul:
1. Nevezési határidő: 2021. június 30.
2. Területi elődöntők időpontja: 2021 szeptember – október
3. Országos döntő helyszíne és időpontja: Rozsnyó, 2021. november 15-16.

Mivel a verseny már egy új iskolai évben valósul meg, a jelentkezési lapon a 2021/2022-es tanév szerinti osztályt és kategóriát kérjük feltüntetni.

A jelentkezők a következő korosztály szerinti kategóriákban versenyezhetnek:

1. kategória alapiskolák tanulói (1-3. évf.)
2. kategória alapiskolák tanulói (4-6. évf.)
3. kategória alapiskolák tanulói (7-9. évf.)
4. kategória középiskolák tanulói
5. kategória felnőttek

Iskolai fordulók, elődöntők, döntő:
A verseny döntőjét iskolai fordulók és területi elődöntők előzik meg. A kisiskolák maximum 5, a teljes szervezettségű iskolák maximum 10 versenyzőt indíthatnak. Amennyiben egy adott intézményen belül a megadottól nagyobb létszámú érdeklődés mutatkozik, kérjük az iskolai fordulókat 2021. június 30-ig lebonyolítani és az iskolai fordulón résztvevők számát feltüntetni az elektronikus jelentkezési lapon.

A területi elődöntők helyszínei (a jelentkezések arányában módosulhatnak):
Nyugat-Szlovákia: Bős, Zsigárd, Gúta, Ipolyszakállos
Közép-Szlovákia: Ragyolc, Bátka, Várhosszúrét
Kelet-Szlovákia: Kisgéres

Területi elődöntők időpontjai: 2021. szeptember – október.

Az egyes elődöntők pontos helyszínéről és időpontjáról minden jelentkezőt értesítünk,
valamint közzétesszük az intézet honlapján.

Nevezési határidő: 2021. június 30.

Jelentkezni kizárólagosan elektronikus úton, az alábbi linkek alatt lehet:
az 1-4. kategóriák (iskolák) részére: klikkeljen ide!
a 5. kategória (felnőttek részére): klikkeljen ide!

Országos döntő helyszíne és időpontja: Rozsnyó, 2021. november 15-16.

A nevezés feltételei:
A versenyben a fenti kategóriák szerinti korosztályú, Szlovákiában élő fiatalok és felnőttek vehetnek részt. A versenybe a magyar prózai népköltészeti műfajok közül választott népmesével, adomával, anekdotával, egyéb történettel lehet benevezni.

A népmese és egyéb prózai népköltészeti műfajok választásáról:
Ajánlott a versenyző lakhelyéhez, szűkebb régiójához (néprajzi csoport, tájegység), tájnyelvi dialektusterületéhez kötődő meseválasztás. Az írott forrásokon kívül az adott közösségeken belül élő hagyományőrző idős mesemondóktól való mesetanulás is igénybe vehető, sőt mi több, külön értékelendő. Mivel a mesemondás az élőszó művészete, ajánlott a szabad, rögtönzött előadásmódon alapuló hagyományos mesemondói stílus követése, a mesei nyelvezet sajátosságainak megjelenítése, a meglévő tájnyelv használata. Ugyancsak ajánlott az előadó lakóhelyéhez, régiójához kötődő népviselet használata.

Ajánlott továbbá a gyakran megjelenő mesék (A feledékeny legény, A bolond falu, A pletykás asszonyok, A selyp lányok, stb.) mellőzése, vagy azok egyedi, a szokványostól eltérő változatainak választása.

A hagyományos mesemondás megismerésének és elsajátításának céljából figyelmükbe ajánljuk a Hagyományok Háza szakmai kiadványait, az Élő Népköltészet DVD-kiadványsorozat eddig megjelent négy darabját (Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, 2016–2019), valamint a magyar nyelvterület bármely vidékén gyűjtött, szöveghű közlésen alapuló személyi, vagy táji monográfiákat.
A felkészüléshez továbbá segítséget nyújt a versenyfelhívás mellékletét képező bibliográfia (Szlovákiai magyar néprajzi tájak prózai népköltészeti kiadványainak bibliográfiája), valamint az intézet honlapján található Szlovákiai Magyar Szövegfolklór Archívum:
https://csemadok.sk/intezet/kozmuvelodesi-adattar/szlovakiai-magyar-szovegfolklor-archivum

A bibliográfia itt tölthető le: Kattints!

A bibliográfia a teljesség igényére törekedve minden szlovákiai magyar prózai népköltészeti vonatkozású műről számot ad, a versenyre való felkészülés során kérjük kellő forráskritikával használják őket. A mesei nyelvezet megismerésére a szöveghű lejegyzéseket tartalmazó kötetek adnak lehetőséget, melyek tartalmaznak mesei sztereotípiákat, mesekezdő, mesezáró vagy átvezető formulákat, a mesemondó stílusára, állandósult szófordulataira, beszédmódjának sajátosságaira utaló elemeket. A szépirodalmi igényű, különböző fokú stilizáción átesett feldolgozások, gyermekek számára készített mesekönyvek leginkább egy-egy mesetípus szüzséjének, történetének szempontjából számítanak mérvadónak.
Kiemelten ajánljuk az utóbbi néhány évben megjelent DVD kiadványok használatát, melyek a mese nyelvi megformálásának megismerésén kívül lehetővé teszik a mesemondás látványélményének, előadásmódjának megfigyelését is. Segítségükkel hasznos tapasztalatot szerezhetünk a szövegformálás (hangsúly, hanglejtés, beszédtempó, hangerő) és a mesemondás kommunikációs technikáinak (gesztus, mimika, testmozgás) elsajátítása terén.

Megjegyzés:
Az egyenes ágon továbbjutó, háromszoros arany okleveles versenyzőknek csak az országos döntőn kell szerepelniük. Egyenes ágon továbbjutók: Botos Máté János (Fülek), Karvai Vittorió (Negyed), Mihalovics Zsófia (Fülek) és Pleva Levente (Alsószeli). (A versenyre nekik is jelentkezniük kell!)

A zsűri:
A versenyzők teljesítményét néprajzosokból, mesemondókból és előadóművészekből álló szakmai zsűri értékeli.

Az egyes elődöntők felelősei:
Bős, Zsigárd, Gúta, Ipolyszakállos – Takács Ottó (0917 399 516)
Ragyolc, Bátka, Várhosszúrét – Varga Norbert (0908 041 947)
Kisgéres – Nagy Zsuzsanna (0907 977 128)

A verseny szakmai vezetője Varga Norbert.
A verseny főszervezője Takács Ottó.

Bővebb információk:
Szakmai kérdések tekintetében: Varga Norbert: 0908 041 947
Szervezési kérdések tekintetében: Takács Ottó: 031 552 24 78

XI. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny, 2021” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment