Search by category:
Egyéb kategória

Prataszevics szülei Merkel közbenjárását kérték fiuk kiszabadításához

Prataszevics szülei Merkel közbenjárását kérték fiuk kiszabadításához
Mészáros Richárd
2021. 06. 12., szo – 09:31

2021. június 12., szombat – 09:43
Friss ikon
Off

Törzs

„Nagyon kérjük segítségét, hogy az ártatlanok kiszabadulhassanak a börtönökből” – idézte a Bild című német lap szombati kiadásában Dmitrij és Natalja Prataszevicset.

„Sürgősen segítségre van szükségük, mert nap mint nap szadizmusnak és erőszaknak vannak kitéve” – hangoztatták Prataszevicsék, és Merkelnek címzett üzenetükben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megfékezését követelték. „Minden további nap, sőt minden egyes további óra ártatlanok, köztük gyerekek életét követeli” – tették hozzá Prataszevics szülei, akik tíz hónapja menekültek el Fehéroroszországból a fiuk munkássága miatt, és jelenleg lengyelországi emigrációban élnek.

Dmitrij Prataszevics nehezményezte, hogy a fiuk nem kapja meg a neki írt leveleiket, és az ügyvédjével sem beszélhetnek szabadon telefonon. „Ehelyett a karhatalom közzétett két videófelvételt, amelyeken kikényszerített vallomást tesz” – közölte. Mint mondta, a felvételeken világosan láthatóak kínzás nyomai. Dmitrij Prataszevics szerint fia orrát eltörték, míg a nyakán látható foltok fojtogatásról tanúskodnak.

A letartóztatott aktivista egy kétrészes interjúban bevallotta, hogy tüntetéseket szervezett Lukasenka elnök ellen, de – mint mondta – tiszteli őt. Prataszevics családja szerint a felvétel nyomás alatt készült.

A fehérorosz hatóságok május 23-án vették őrizetbe vették a 26 éves Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát, miután pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették a minszki repülőtéren a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, amelyen utaztak. A történtek nagy nemzetközi felháborodást váltottak ki, az Európai Unió újabb szankciókat vetett ki a minszki vezetésre.

Bevezető

Angela Merkel német kancellár közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében a fehérorosz ellenzéki újságíró, Raman Prataszevics szülei.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment