Search by category:
Egyéb kategória

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen
Mészáros Richárd
2021. 06. 14., h – 15:11

2021. június 20., vasárnap – 19:14
Friss ikon
Off

Törzs

Ázsia számos országában a C-vitamint is tartalmazó zöld tea kedvelt ital, jót tesz a testnek. Egyre több kutatás jelzi, hogy vannak vagy lehetnek üdvös hatásai: például védi a szívet és az érrendszert, kivonata igazoltan csökkenti a koleszterinszintet. Ha nem is akadályozza meg százszázalékosan a rosszindulatú daganatok kialakulását, tartalmaz rákellenes vegyületeket és koffeint is. Állítólag a koffeintartalmú italok csökkentik a Parkinson- kór kialakulásának kockázatát. Kortyolgatása ezek alapján vált az egészséges táplálkozás részévé. Hatóanyagai közül világszerte leginkább kutatott az epigallokatekin- 3-gallát (EGCG), de további katekineket is tartalmaz: epikatekint, epikatekin-gallátot, epigallokatekint. Ezeknek is köszönhető a fanyar ízű zöld tea magas gyulladásgátló és antioxidáns hatása, s nagy eséllyel segíthet csökkenteni a súlyos Covid-19 tüneteinek kockázatát. In vitro, vagyis élő szervezeten kívül tesztelve – bizonyos adagolás esetén – mindegyik anyag hatásosnak bizonyult az új típusú koronavírus és mutációi ellen. A zöld tea katekinjeinek bő 50%-át kitevő EGCG-nek volt a legnagyobb gátló hatása. Emellett képes csökkenteni a mutáns törzsek fertőzőképességét.

Az ACE-2 sejtfelszíni enzim a szövetek legtöbbjében megtalálható. Bizonyított tény, hogy az ACE-2 az új típusú koronavírus receptora, a vírus ezen keresztül lép be az emberi sejtekbe, s megfertőzhet minden olyan szövetet, amelynek felszínén van ACE-2. Az EGCG blokkolja a koronavírus kötődését az ACE-2 receptorhoz, és megakadályozhatja a tüdősejtek fertőzését. Az új típusú koronavírus variánsai esetén is megfigyelhető volt ez a hatás. A kutatók megjegyzik: legnagyobb hatás abban mutatkozott meg, hogy gátolta a vírus bejutását a szervezetbe, de bizonyos hatása a fertőződés után is volt. Feltételezhető, hogy előnyös a zöld tea vagy az EGCG fogyasztása, mert segít ellenállni az új típusú koronavírusnak, vagy enyhítheti a betegség tüneteit. A laboratóriumi körülmények között kapott adatokat még tovább kell vizsgálni.

Mint minden élelmiszerre, a zöld teára is érvényes: csak mértékkel fogyasszuk, mert a túl nagy mennyiség gyomorpanaszokat okozhat. Túl sok zöld teát fogyasztóknál ritkán akár máj- és veseprobléma is felléphet. A gyomorsavtúltengésben, a gyomorfekélyben, a vérszegénységben, a véralvadási zavarban szenvedők inkább kerüljék. A csontritkulásra hajlamosak csak mértékkel igyák, mert egyes vegyületei gátolják a kalcium felszívódását. Van olyan tanulmány, amely szerint csökkenti, más kutatások pedig azt állítják, hogy emeli a vérnyomást. Mindenesetre kérje ki orvosa tanácsát az, akinek szívpanaszai vannak.

Bevezető

Egy új tudományos ismeret azt sejteti, hogy a zöld tea egyik hatóanyaga különösen hasznos lehet az új típusú koronavírus elleni küzdelem során.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Csibrányi Zoltán

Read More

Post Comment