Search by category:
Egyéb kategória

Aki nincs hozzászokva…

Aki nincs hozzászokva…
Holop Zsolt
2021. 06. 15., k – 17:16

2021. június 16., szerda – 11:16
Friss ikon
Off

Törzs

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfő este bejelentette, hogy négy héttel elhalasztják a járványügyi intézkedések enyhítését. Nagy-Britanniában ugyanis az indiai vírusvariáns komplikálja a helyzetet – recsegte a rádió. Ez az indiai variáns kicsit olyan, mint India – terítette szét az asztalon a pipadohányt Bandika. Vagy nagyon – bólintott Ervin. Sokrétű, öntörvényű és kiszámíthatatlan. Aki nincs hozzászokva, azt kiüti. De aki hozzá van szokva, azt is. Mint ez a pipadohány – mutatott rá egy újabb összefüggésre Bandika. Aztán elállt a hóesés, kisütött a nap, a két jó barát pedig megegyezett, hogy a briteknek most valószínűleg nem lehet könnyű. Itt a jó idő, egyesek már napozni járnak, meg fagyit esznek munkából hazafelé menet délután, szegény britek pedig még mindig a járványügyi korlátozásokat nyögik. Ezzel mi innen sajnos nem tudunk mit kezdeni – emelte a pipa fölé az első égő gyufaszálat Bandika. Ervin kinézett a hegyekre, majd úgy döntött, néhány percig A tanú című 1969-es Bacsó Péter-filmről fog beszélni. Amikor Pelikán József felvetette Virág elvtársnak az ötletet, hogy a budapesti angolparkot nevezzék át vidámparkra, Virág elvtársnak tetszett az ötlet. Angolpark? Még mit nem – bólintott Virág elvtárs. Hogy az angol imperialista világbirodalom röhögjön a markába? Így lett a budapesti angolparkból vidámpark, legalábbis a film szerint. Ha így volt, ha nem, ők sem sejthették akkor, hogy 2021-ben minden brit megérzi majd, hogy India egykor brit gyarmat volt. Mégpedig a koronavírus indiai variánsa miatt – zárta a monológot Ervin.

Bandika megköszönte a rámutatást, és meggyújtotta a második szál gyufát. Válaszképp kifejtette, hogy bár kétségkívül van összefüggés India egykori gyarmati mivolta és a mostani brit vírushelyzet között, nem jelenthető ki százszázalékosan, hogy mindez másképp alakult volna, ha Indiát anno nem a britek gyarmatosítják. Tudja, ez olyan, mint hogy minden nap gyalog megyek a boltba a kifliért. Egyszer megyek biciklivel, és tessék, nem hozták meg a kiflit. De nem azért nem hozták meg a kiflit, mert én aznap biciklivel mentem, érti, ugye? Ervin bólintott, de Bandika folytatta. Vagy tessék csak belegondolni – fújta a kékeslila füstöt a mennyezetre –, ha Indiát mondjuk a franciák gyarmatosítják, akkor Kőrösi Csoma Sándor nem tibeti–angol, hanem tibeti–francia szótárt készített volna az 1820-as években, a terjeszkedni vágyó nagyhatalom megbízásából? Azért ez elég suta egy hipotézis.

Ervin közben magára dobott egy kabátot. Pedig volt olyan, hogy Francia India – kapcsolta ki a rádiót, és feltette a kérdést, hogy mi lesz most szegény britekkel. El kell engedniük az egész idei nyarat? Bandika bólintott, és azt mondta: szerintem megoldják.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Bevezető

Hótakaró ereszkedett a tájra, amikor Bandika és Ervin bekapcsolta a rádiót. A Bâlea-tó mellett nyaraltak, és éppen a Transzfogarasi-utat tervezték meglátogatni, de nem sejthették, hogy ilyen szép havas júniusi reggelt kapnak osztályrészül.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Veres István

Read More

Post Comment