Search by category:
Egyéb kategória

A Dunakanyar legendái és mesterségei

A Dunakanyar legendái és mesterségei
Hegedűs Norbert
2021. 06. 16., sze – 15:00

2021. június 16., szerda – 18:03
Friss ikon
Off

Törzs

Közel 75 ezer eurós uniós támogatást nyert el a Párkány és Esztergom térségét magába foglaló Ister – Granum EGTC, a Duna menti települések épített és szellemi örökségének feltérképezésére, bemutatására és népszerűsítésére. Mint arról korábban beszámoltunk, a WaVE projekt keretében az Eurorégió 15 kiválasztott településén számba veszik az épített és szellemi örökséget, minden olyan épületet, legendát, régi mesterséget, foglalkozást, szokást, amely kultúrtörténetileg is a vízhez vagy konkrétan a folyóhoz kapcsolható és ebből leltár készül. Az érintett településeken népszerűsítő, bemutató videósorozatot is forgatnak, továbbá tematikus turisztikai útvonalakat tartalmazó térképek és információs táblák is készülnek.

Nyereményjátékot hirdettek

Keressük azokat a környékbeli legendákat és kihalófélben lévő mesterségeket, melyek valamilyen formában a vízhez kötődnek. Számos érdekes történetet azonban csak a helyiek ismernek, közülük is sokszor csak az idősebbek. A legenda- és mesterségkereső játékunk célja, hogy megőrizzük ezeket a szellemi értékeket. A fellelhető történeteket összegyűjtjük és a legizgalmasabbakat videós formában is feldolgozva őrizzük meg az utókornak. Így a térségben élők és az idelátogatók megismerhetik szellemi és kulturális örökségünk eddig rejtett részleteit, miközben népszerűsítjük lakóhelyünk egyedülálló adottságait is“ – taglalta lapunknak Eck András, az Ister-Granum Eurorégió projektmenedzsere. Ezért kérik mindazokat, akik ismerik a térség régi legendáit, mesterségeit, vagy tudnak olyan személyekről, akik erről részletesen mesélni tudnának, hogy kapcsolódjanak be az eurorégiós játékba. Írjanak levelet, amelyben röviden ismertetik a legendát, annak történetét, helyszínét, szereplőit és esetleges utóéletét is. Kihalófélben lévő vagy már nem űzött mesterség esetén röviden mutassák be a mesterséget, megemlítve a hozzá kapcsolódó eszközöket és helyszíneket. Ha esetleg rendelkeznek bármilyen tárgyi emlékkel, akkor készítsenek róla fotót és mellékeljék a levélhez. A szervezők kérik, hogy aki legendákat, régi foglalkozásokat ismerő és arról mesélni tudó személyeket ismer, akkor a levélben azt is jelezze. A történeteket e-mailben lehet beküldeni, mégpedig június 25-ig, a következő címre: legenda@kalandosdunakanyar.hu

A díjazottak finomságokkal teli ajándékcsomagot kapnak

A beküldők közt június 28-án három ajándékcsomagot sorsolnak ki, mégpedig az eurorégió háztáji termelőinek legfinomabb termékeiből, ínyencségeiből. A nyerteseket e-mailben is értesítik, nevüket a Kalandos Dunakanyar facebook-oldalán teszik közzé. A legjobb történeteket a Kalandos Dunakanyar feldolgozza és egy-egy izgalmas videóban bemutatja. A 12 részből álló videósorozatot a Kalandos Dunakanyar honlapján és YouTube csatornáján lehet majd megtekinteni. További részletek a kalandosdunakanyar.hu internetes oldalon. A WaVE projektjében magyarországi oldalról Dömös, Esztergom, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Letkés, Nagybörzsöny, Nagymaros, Szob, Visegrád, Zebegény, szlovákiai oldalról pedig Dunamocs. Karva. Kisgyarmat. Párkány és Zalaba települések szerepelnek.

Bevezető
Párkány |

A nyertes uniós WaVE projekt részeként olyan legendákat és kihalófélben lévő mesteségeket keresnek, amelyek valamilyen formában a vízhez kötődnek.

Település / hely
Párkány

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment