Search by category:
Egyéb kategória

Nem kapott időpontot oltásra? Már online is kérhet újat!

Nem kapott időpontot oltásra? Már online is kérhet újat!
Demecs Péter
2021. 06. 16., sze – 18:44

2021. június 17., csütörtök – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Aki nem kapott időpontot második oltásra, annak a Nemzeti Egészségügyi Információk Központjának (NCZI) ügyfélszolgálatára kellett telefonálnia, ami nem volt könnyű feladat. Gyakran egy óránál is tovább kellett várni, míg a túlterhelt vonalon fogadták a hívást. Az NCZI elismerte, gyakran előfordul, hogy az érdeklődők nem kapnak időpontot a Pfizer, vagy Moderna vakcinájának második adagjára, az első oltástól számított 28. napra, vagy az AstraZeneca első adagja után 10 héttel a második oltásra. Ezért is tették elérhetővé az online kérdőívet, amely ilyen esetek jelentésére szolgál. A kérdőív ugyanazon a honlapon elérhető, mint amelyiken jelentkeztek az oltásra. Ugyanezen az oldalon aztán módosíthatják az oltás helyét is idejét is. Ez elsősorban azoknak segítség, akik az első dózist állandó lakhelyüktől távolabb kapták meg, vagy azoknak, akiknek nem felel meg az oltás időpontja. Az időpont és a helyszín viszont csak azután módosítható, hogy az illető megkapta a meghívót SMS-ben vagy e-mailben a második adag oltásra. A második dózis beadását egy nappal vagy akár egy hónappal is el lehet halasztani. A változtatáshoz szükségünk lesz egy azonosítóra és egy PIN-kódra, amit a regisztráció során használt telefonra és e-mailre fognak megkapni. 

Oltás a háziorvosoknál

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök a tegnapi kormányülés után egyébként kifejtette, jelentősen növelni kell az oltás iránti érdeklődést az országban. Szerinte az oltás iránt még van érdeklődés, de azt továbbra is fenn kell tartani. „Örülnék, ha nőne az érdeklődés, hogy a lehető leggyorsabban elérjük a 70 százalékot” – mondta, hozzátéve: az oltás szabadságot jelent, mivel a beoltottak sokkal védettebbek a vírussal szemben, esetükben kisebb a fertőzés kockázata, nem fenyegeti őket a betegség súlyos lefolyása és az sem, hogy belehalnak a Covid-ba. A miniszterelnök szerint kulcsfontosságú, hogy a lakosság legalább 70 százalékát beoltsuk, ezt a célkitűzést viszont minden jel szerint nehéz lesz teljesíteni, mivel jelenleg az emberek csupán 34 százaléka kapta meg a vakcina első dózisát, a hajlandóság pedig tovább csökken. 

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint Szlovákiában július 1-től a háziorvosok is megkezdik a koronavírus elleni oltást, ami jelentősen növelheti a lakosok oltakozási hajlandóságát. A minisztérium már elkezdte aláírni a szerződéseket azokkal az orvosokkal, akik hajlandóak beoltani a hozzájuk tartozó pácienseket.

A tárcavezető szerint ráadásul már azon is gondolkoznak, hogy a lakosság átoltottságának növelése érdekében valami anyagi juttatást adnak majd a beoltottaknak, vagy lehetőséget adnak arra, hogy valamilyen nyereményjátékon vegyenek részt azok, akik valamelyik vakcina mindkét adagját megkapják. 

Mi lesz a Szputnyikkal?

Lengvarský elárulta azt is, hogy a kormány a jövő héten minden bizonnyal dönt a raktáron maradt orosz Szputnyik V-vakcinák eladásáról vagy elajándékozásáról. Az orosz vakcinával való oltásra már csak június 30-ig lehet jelentkezni. Az ország Igor Matovič korábbi kormányfő utasítására rendelt kétmillió adag Szputnyik V-t, ebből kétszázezret szállítottak le. Matovič állította, az orosz vakcinának köszönhetően sikerül igazán visszaszorítani a járványt, mivel emberek tízezrei várnak erre az oltóanyagra. A valóság viszont jelentősen eltér a miniszterelnök elképzelésétől. Az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) által közzétett adatok szerint jelenleg 5898 személy várakozik a Szputnyik V-vakcinára. Közülük a legtöbben – 709-en – a 40 és 44 év közöttiek korcsoportjába tartoznak. A jelentkezők közt hiába keresnék a Szputnyik V legnagyobb támogatóját, Matovičot. Néhány napja ugyanis bejelentette, mivel ezt a vakcinát nyugaton több országban nem ismerik el, ő Pfizerrel vagy Modernával fogja magát beoltani. 

Javuló járványhelyzet

Jövő hétfőtől a Covid-automata szerint már egyetlen járás sem lesz fekete besorolású, ami annyit jelent, hogy az országban tovább javul a járványhelyzet. Egy járás marad bordó és egy rózsaszín besorolásban, a többi sárga vagy zöld besorolást kap. Zöldre vált a magyarok lakta Dunaszerdahelyi, a Komáromi, a Galántai és a Nagykürtösi járás, itt lesznek érvényben a legenyhébb járványellenes intézkedések. 

Az egészségügyi miniszter a javulás ellenére emlékeztetett, még nem nyertük meg a háborút, ezt az aránylag nyugodt időszakot arra kell kihasználni, hogy felkészítsük az országot a koronavírus delta (indiai) variánsának érkezésére, amely sokkal fertőzőbb és veszélyesebb azok számára, akik nincsenek beoltva. Az eddig nyilvánosságra hozott kutatások szerint minden a jelenleg használt, az Európai Unióban regisztrált oltóanyagok hatékonyak a delta variáns ellen is, ám csak a második dózis után. Így elsősorban azok lesznek a legnagyobb veszélynek kitéve, akik nem lesznek beoltva, illetve akik csak az első adag vakcinát kapták meg. A delta variáns egyelőre Európában Nagy-Britannián kívül Portugáliában terjed a leginkább, ahol az oltással nem rendelkező személyek körében heti szinten 30 százalékkal emelkedik az esetszám. 

Szigorúbb ellenőrzés

Lengvarský szerint épp a nyári szabadságok alatt külföldről behurcolt új variánsok miatt kell bevezetni a hatékony határellenőrzést, hogy a külföldről hazatérők ne tudják eltitkolni, valójában milyen országban nyaraltak. Ehhez a miniszter szerint elengedhetetlen a rendőrség, a Közegészségügyi Hivatal és mobilszolgáltatók együttműködése. Arról, hogy milyen formában zajlik majd az ellenőrzés a határátkelőkön, ma tárgyal a központi válságstáb. 

Bevezető
Pozsony |

Egyre többen jelezték az utóbbi hetekben, hogy nem kaptak időpontot a koronavírus elleni oltás második dózisára. Eddig csak telefonon lehetett ilyen esetben időpontot kérni, újonnan már az interneten is lehet.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment