Search by category:
Egyéb kategória

Az autóvásárlástól is elment a kedvünk

Az autóvásárlástól is elment a kedvünk
Molnár Iván
2021. 06. 17., cs – 17:09

2021. június 18., péntek – 15:14
Friss ikon
Off

Törzs

A járványügyi megszorítások és a visszafogottabb kereslet miatt az egy évvel korábbihoz képest tavaly csaknem 11 százalékkal kevesebb, összesen 990 598 személygépkocsit gyártottak Szlovákiában – derül ki a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) legfrissebb felméréséből. A lakosság számához viszonyítva azonban Szlovákia továbbra is autóipari nagyhatalomnak számít, ezer főre számítva tavaly 182 autó hagyta el a szlovákiai autógyártók gyártósorait. „Idén ráadásul már javulhat a helyzet, az előzetes becsléseink szerint 2021-ben újra több mint egymillió autót gyártanak majd az országban” – mondta el Alexander Matušek, a ZAP elnöke.

Csökkent a kereslet

A világjárvány miatti lezárásokat és a lakosság fizetőképességének a csökkenését a szlovákiai autókereskedők is megérezték. Tavaly 76 305 új személyautót regisztráltak Szlovákiában, nagyjából 25 százalékkal, vagyis a negyedével kevesebbet az egy évvel korábbinál. A jó hír, hogy idén már javul a helyzet, és az európai autógyártó vállalatok szakmai képviselete, az ACEA legfrissebb, csütörtökön közzétett adatai szerint az idei év első öt hónapjában már 14 százalékkal több autót regisztráltak Szlovákiában az egy évvel korábbinál.

Túl sok a szennyezés

Az autóértékesítésben vállalkozóknak azonban egyre nagyobb gondot okoznak a magánszemélyek által külföldről behozott személyautók. „Az egyénileg behozott használt autók több mint 60 százaléka öt évnél is öregebb, ami egész biztosan nem járul hozzá ahhoz, hogy Szlovákia közelítsen az uniós környezetvédelmi normák teljesítéséhez” – mondta el Matušek.

A szlovák autópark ráadásul az összes többi szempontból is a legnagyobb környezetszennyezők közé tartozik az Európai Unióban. „Szlovákia ugyan ígéretet tette arra, hogy javít a helyzeten, a legtöbb kategóriában azonban még mindig a sereghajtók között vagyunk. Tavaly csupán 1771 elektromos meghajtású, M1-es kategóriába sorolható személyautót adtak el az országban, miközben az új autók CO2-kibocsátását tekintve továbbra is a legrosszabbul teljesítő országok közé tartozunk, minden megtett kilométerrel átlagosan 119,2 grammnyi szén-dioxidot bocsátva a levegőbe” – mondta el Matušek. Szerinte a kormánynak épp ezért sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania a környezetbarát személyautók vásárlását elősegítő állami támogatásokra.

Bevezető
Pozsony |

A világjárvány negatív gazdasági hatásait a szlovákiai autógyártók és autókereskedők is megérezték. Az ezer főre jutó legyártott autók szempontjából ugyan továbbra is világelsők vagyunk, tavaly azonban megroppant az évek óta tartó töretlen növekedés, és a kereskedők is kevesebb autót adtak el.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment