Search by category:
Egyéb kategória

Elaltattak egy medvét a Kis-Fátrában

Elaltattak egy medvét a Kis-Fátrában
Balaskó Réka
2021. 06. 17., cs – 12:20

2021. június 17., csütörtök – 13:39
Friss ikon
Off

Törzs

Az állat annyira éhes volt, hogy egyre közelebb merészkedett a lakók házaihoz. Utoljára egy kunyhóba is bejutott, ahol mindent elpusztított – írja a tvnoviny.

A kunyhó tulajdonosa Tibor Špirko elmondta, hogy a medve kitépte a kétrészes ablakot, ezután bemászott az épületbe, ahol tönkre tette, majd kidobálta a bútorokat. A kunyhóban nem talált élelmiszert, csak cukrot, ezért a faluba ment a szemetesekhez.

Az Állami Természetvédelmi Hivatal barna medvékkel foglalkozó csoportja csütörtök reggel elaltatta a garázdálkodó állatot. Ezt az intervenciós csapat vezetője, Jaroslav Slašťan erősítette meg.

A medve nem mutatott ijedtséget, mikor emberrel találkozott, nem reagált a riasztó fényekre, hanghatásokra vagy fáklyákra. Nem zavarták a pirotechnikai eszközök, a paintball-lőszer és a medvepermet sem. A csoport minden ijesztési stratégiát bevetett, de eredménytelenül. Az állat továbbra is látogatta a lakott területeket, ez pedig veszélyt jelentett az emberek biztonságára és egészségére” – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium kommunikációs osztálya.

A minisztérium szerint továbbá nem volt lehetséges, hogy a medvét elfogják és egy tenyésztelepen helyezzék el, mivel az a szabad élethez szokott, így nem tudott volna alkalmazkodni a fogság körülményeihez.

Az állat elaltatásának nincs negatív hatása a barna medvék populációjára a Kis-Fátra területén, mivel ez az állomány kellően stabil” – tette hozzá a környezetvédelmi minisztérium kommunikációs osztálya.

A minisztérium továbbá úgy véli, hogy ha a medvét nem altatják el, akkor a viselkedését később bocsainak is megtanította volna.
 

Az állattól már rettegtek a szucsányi lakosok, akik a medvéről először márciusban szereztek tudomást, ezután azonnal kapcsolatba léptek a természetvédelmi hivatallal. Az állatot gyakran látták a réteken és az erdők közelében, de később már fényes nappal a kertekbe is bemerészkedett. A polgármester szerint az emberek életét és vagyonát is veszélyeztette.

(br, tvnoviny)

Bevezető

A Turócszentmárton melleti Szucsány (Sučany) község lakosai március óta rettegtek a medvétől, ami utoljára már egy kunyhót is tönkre tett, ezért csütörtök reggel elaltatták. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment