Search by category:
Egyéb kategória

Igyatok vizet, amíg van

Igyatok vizet, amíg van
Holop Zsolt
2021. 06. 18., p – 18:11

2021. június 19., szombat – 09:00
Friss ikon
Off

Törzs

A sort Ronaldo kezdte a kólával, ugyanígy tett az olasz félisten, Locatelli, és Pogba folytatta az alkoholmentes sörrel. Igyatok vizet! – kommentálta Ronaldo a teátrális jelenetet, és a félretolt kólák helyére odatett egy műanyag palackos ásványvizet. Az, hogy a kólát gyártó világcég részvényeinek árfolyama hirtelen több milliárdot esett, különösebben nem érdekel. Az viszont, hogy ez az ad hoc kólaellenes mozgalom az egyébként egészséges életmódot hirdető sztárfocistától mennyire álságos, annál inkább.

Ronaldo garázsában az újsághírek szerint megfordult már a Rolls-Royce-tól a Ferrarin és a McLarenen át a Lamborghiniig és a Bugattiig szinte minden. Felvásárolta a világ legeslegdrágább luxusautóit. Amikor egyszer például rosszkedve volt, állítólag éppen egy Porschéval lepte meg magát, és kerekedett ki az arca. Ugyanígy pózolt már a luxusjachtján is. Ez a fajta életvitel pedig olyan iszonyatosan nagy szén-dioxid-kibocsátást gerjeszt, olyan hatalmas karbonlábnyomot kelt, amibe beleférne többtelepülésnyi átlagember emissziója. Ronaldo a fogyasztói társadalom egyik legtipikusabb példája. Jól jelképezi, hogy miért is tart ez a világ ott, ahol, miért beszélünk most klímaváltozásról, égbekiáltó társadalmi igazságtalanságokról, pusztuló élővilágról. Arról ne is ejtsünk szót, hogy korábban talán maga is az arcát adhatta kólareklámhoz.

És akkor azt mondja, igyatok vizet.

Oké, a baj csak az, hogy a legtöbb ásványvizet is műanyag palackokba töltik, a csapvíz pedig a világ nagy részén immáron ihatatlan, vagy egyszerűen nincs, mert elapadtak a források. A következő nagy háborúkat már egyenesen az ivóvízért vívják, ha így haladunk tovább. 
A műanyagról pedig tudjuk, hogy milyen visszafordíthatatlan károkat tett és tesz száz évekre előre a természetben, az élővizekben, tengerekben. De nem csak ott. Ugyanúgy felhalmozódik az emberi szervezetben, az állatokban. Úgyhogy, ilyen szempontból legalább is, kóla vagy ásványvíz, édes mindegy. Tegyük hozzá, hogy Ronaldo is egy műanyag flakont lengetett átszellemülten.

Olyan ez, mint amikor az elit körökben jótékonysági bált rendeznek. Elköltenek egy halom pénzt egyszer használatos, egyedi báli ruhákra, méregdrága ételekre és különleges italokra, vagyont fizetnek a fellépő sztárvendégnek, a szponzorok által felajánlott tombolából befolyt filléreket pedig eljótékonykodják, és a mennybe mennek.

Félreértés ne essék. Az a teljesítmény, amit különleges képességű sztársportolók nyújtanak, ahogy szórakoztatni tudnak bennünket, kikapcsolni a hétköznapokból, elismerésre méltó. Azzal sincs bajom, hogy ezért Ronaldo minden egyes ballábas reggel után Bugattival vigasztalhatja, lepheti meg magát. Egészségére!

Igyatok vizet. Amíg van. Egészségetekre!

Bevezető

Remélem, nem attól lesz a legemlékezetesebb ez az Eb, hogy a sztárfocisták egymásra licitálva pakolják félre a sajtótájékoztatók asztalára helyezett szponzori italokat, miközben bevételeik jó részét és luxuséletmódjukat is többé-kevésbé a szponzoroknak köszönhetik.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nyerges Csaba

Read More

Post Comment