Search by category:
Egyéb kategória

Meghosszabbítják a beutalót a rehabilitációra

Meghosszabbítják a beutalót a rehabilitációra
Hegedűs Norbert
2021. 06. 19., szo – 17:06

2021. június 19., szombat – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

Műtétek és súlyos balesetek után gyakran szükség van orvosi rehabilitációra, amit a különböző krónikus betegségekben szenvedők is rendszeresen igénybe vesznek. A műtét után előírt rehabilitációt rendszerint 12 hónapon belül kell abszolválni. A szakorvos az úgynevezett indikációs listábólindulki–eztartalmazza,mely diagnózisokkal és milyen feltételek mellett lehet előírni a rehabilitációt, elsősorban a gyógyfürdői ellátást, és ha itt a diagnózis mellett nincs feltüntetve határidő, akkor általánosságban érvényes, hogy a kezelést egy éven belül kell megvalósítani.

Szakorvosi beutaló

Gyógyfürdőbe vagy gyógytornára saját zsebből bármikor mehetünk, ám ha azt szeretnénk, hogy a rehabilitáció költségeit biztosan térítse az egészségbiztosító, szükség van szakorvosi beutalóra. „A rehabilitációt a kezelőorvos javasolja, aki a műtét jellege szerint eldönti, hogy intézményes vagy ambuláns ellátásra van-e szükség. Dönt arról is, a beteg mikor kezdheti el a rehabilitációt. A kezelés jellegét és mértékét pedig a rehabilitációs szakorvos vagy fizioterapeuta határozza meg. Az egészségbiztosító az orvosilag indokolt és javasolt, szükséges ellátás költségeit téríti. A kezelés hossza és mértéke a beteg klinikai állapotától függ” – magyarázta érdeklődésünkre Matej Štepianský, a Dôvera biztosító szóvivője.

1. A gyógyfürdőt hosszabb kórházi kezelés előzi meg, a rehabilitáció csak utána írható elő.
2. A beutalót a szakorvos állítja ki, ő tölti ki a nyomtatványt is. Csatolja a kivizsgálások eredményét. Az eset súlyossága szerint szerint A vagy B kategóriába sorolja páciensét.
3. A kérvénynek tartalmaznia kell az orvos pecsétjét, aláírását, a pontos dátumot, az ellátás típusát (A vagy B kategória), a diagnózis nevét és kódját. Fel kell tüntetni, hogy ambuláns vagy intézményes kezelésre van-e szükség, kell-e kísérőszemély, valamint az összes szükséges információt (teljes kórkép, laboratóriumi kivizsgálások stb.).
4. A kérvényt legkésőbb 6 héttel az indikációs időszak lejárta előtt le kell adni a biztosítóban.
5. A biztosító 30 napon belül dönt a kérvényről s a költségtérítésről. 6. Ha a biztosító bólint a fürdőre, a jóváhagyott beutaló 3 hónapig érvényes. A kezelés időpontjáról a fürdővel kell megegyezni.
7. Az orvos által előírt gyógyfürdő minimum 3 hétig tart, naponta legalább 3 kúrát szoktak elrendelni. Ott-tartózkodása alatt a beteg rendszeresen felkeresi ottani kezelőorvosát, aki előírja a gyógyfürdő alkalmazásának minden feltételét (hőfokát, időtartamát, gyakoriságát stb.), miközben figyelembe veszi a beteg aktuális egészségi állapotát.

Cím
ÜGYINTÉZÉS

Ha a beutalót közvetlenül a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások előtt vagy az alatt állították ki, és a beteg nem tudta abszolválni vagy meg kellett szakítania a kezelést, most el lehet kezdeni vagy lehet folytatni. „Ha még fennállnak a rehabilitációs kezelés okai, a páciens most standard módon részt vehet rajta. Ami a gyógyfürdői ellátást illeti, a pandémia alatt meghosszabbítottuk a határidőket” – részletezte a Dôvera szóvivője.

Hasonlóan nyilatkozott az Általános Egészségbiztosító munkatársa is, bár a beutaló meghosszabbításához szükség van a kezelőorvos beleegyezésére is. „A beutalón levő eredeti határidő meghosszabbításakor a hatályos törvénnyel összhangban kell eljárni. Vagyis, ha a válsághelyzet alatt nem nyújtottak gyógyfürdői ellátást annak a személynek, akinek kiállították a beutalót, és az illetékes orvos a válsághelyzet megszűnése után két hónapon belül igazolja a kezelés szükségességét, nem veszik figyelembe az indikációs listán levő időbeli korlátozásokat” – közölte az Új Szóval Matej Neumann, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) szóvivője.

Az Union biztosítóban minden esetet külön megvizsgálnak. „Az olyan eseteket, amikor a páciens nem tudta elkezdeni a kezelést, és mindjárt lejár a beutaló érvényessége, a biztosító individuálisan bírálja el” – olvasható az Union közleményében. Ha a pandémia miatt megszakított kezelést szeretné valaki folytatni, az Union azt tanácsolja, hogy közvetlenül a kezelést nyújtó intézménnyel kell felvenni a kapcsolatot. Az elkezdett kúrát a Dôvera és a VšZP ügyfelei is folytathatják. „A komoly okokból megszakított gyógykezelés folytatásához be kell nyújtani egy kérvényt a biztosítóba, melyről a VšZP a hatályos előírásokkal összhangban dönt, és kiad egy határozatot a kezelés folytatásáról” – tette hozzá Neumann.

A biztosítók csak akkor nem hosszabbítják meg a beutaló érvényességét, illetve utasítják el a rehabilitáció költségeinek a térítését, ha orvosilag már nem indokolt.

3 hónap – legfeljebb 3 hónaposak lehetnek a fürdőt javasló kérvényben feltüntetett kivizsgálások eredményei

14 nap – a gyógyfürdőbe érkezéskor fel kell mutatni egy maximum 14 napos igazolást a beteg aktuális egészségi állapotáról

6 hét – a kérvényt legkésőbb 6 héttel a javasolt indikációs időszak lejárta előtt le kell adni a biztosítóban

70 év felett – a 70 évnél idősebb ügyfelek esetében megkövetelik a belgyógyászati kivizsgálást

Cím
Fontos számok és időpontok

Covid utáni rehabilitáció

Több szakember – köztük Janka Zálešáková, a Gyógyfürdők Európai Szövetségének (ESPA) az alelnöke – úgy véli, hogy azoknak, akik átestek a Covid-19-betegségen, kimondottan jót tesz egy gyógyfürdős rehabilitáció, miközben legkevesebb 10 napos kúrára van szükség. Az illetékes kezelőorvos ajánlására előírt, Covid utáni, 21 napos gyógyfürdői ellátás költségeit térítik a hazai egészségbiztosítók. Némelyik gyógyfürdő rugalmasan reagált a pandémia kapcsán kialakult helyzetre, és az ügyfeleknek ún. poszt-Covid-csomagokat kínálnak, amelyeket a jelenlegi körülmények között egyelőre csak orvosi ajánlásra lehet igénybe venni.

Bevezető

Aki a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt nem vehette igénybe vagy meg kellett szakítania a műtét utáni rehabilitációt, annak meghosszabbíthatják a beutaló határidejét, s most elkezdheti vagy folytathatja a kezelést.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment