Search by category:
Egyéb kategória

Idén a szlovákiai és a tengerparti üdülés ára is alaposan megugrott a tavalyihoz képest

Idén a szlovákiai és a tengerparti üdülés ára is alaposan megugrott a tavalyihoz képest
Molnár Iván
2021. 06. 20., v – 18:43

2021. június 21., hétfő – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az üdülni vágyóknak nem szolgálhatunk jó hírekkel. Míg pár héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy a nyári szezon végéig már a járványügyi megszorítások folyamatos lazításával számolhatunk, a koronavírus fertőzőbb, delta – korábban indiaiként emlegetett – variánsának a gyors terjedése miatt Szlovákiában és külföldön is egyre több szakember és politikus kongatja meg a vészharangot, újabb szigorításokkal riogatva. Ha ezt sikerül is elkerülnünk, és eljutunk a megálmodott üdülőhelyre, mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy az árak az elmúlt időszakban szinte mindenütt alaposan elszálltak.

15%-os drágulás

Akik hallgatnak a járványügyi szakemberekre, és úgy döntenek, idén is inkább valamelyik szlovákiai üdülőhelyen töltik a nyári szabadságukat, azoknak is fel kell készülniük arra, hogy az árak megugrottak a tavalyiakhoz képest.

„A szlovákiai üdülés átlagosan mintegy 15 százalékkal kerül többe a tavalyinál. A szállodák és éttermek beszámítják az áraikba a szigorúbb járványügyi intézkedésekkel járó költségeiket, de az élelmiszerárak és a bérköltségek növekedését is”

– mondta el lapunknak Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője.

Családonként 1400 euró

Mindezt figyelembe véve, Buchláková szerint egy átlagos, négytagú család – két felnőtt és két gyermek – egyhetes szlovákiai kirándulása idén nagyjából 1400 euróval csapolja meg a családi kasszát. „A legnagyobb összeget természetesen a szállás, az étkezés és a közlekedés viszi el. A szlovákiai panziókban egy négytagú család éjszakánként átlagosan 74 eurós kiadással számolhat. Az étkezésre egy főre számítva átlagosan napi 18 eurót költünk el a szabadság alatt, a szórakozásra pedig fejenként nagyjából napi 10 euróval számolhatunk” – mondta el Buchláková. Idén mélyebbre kell nyúlniuk a pénztárcájukba azoknak is, akik autóval utaznak, az elmúlt időszakban ugyanis a benzinárak is elszálltak.

Tengerparti árvágta

Akik idén sem mondanak le a külföldi nyaralásról, azoknak is fel kell készülniük a magasabb árakra. „A szlovákiai turisták körében legnépszerűbb Horvátországban 40 százalékkal nőtt az ottani üdülés ára az egy évvel korábbihoz képest. Görögországban 38, Spanyolországban 34, Törökországban 14 százalékkal emelkedtek az árak. A legnagyobb árugrást, 65 százalékosat azonban Olaszországban mérték” – tette hozzá Buchláková. Bulgária ezzel szemben 37, Tunézia pedig 20 százalékkal olcsóbb a tavalyinál, idén azonban nem számíthatunk arra, hogy Szlovákiából tömegek kelnének útra ezekbe az országokba. „Arra számítunk, hogy a járványügyi szakemberek állami karanténnal kapcsolatos minapi fenyegetései elveszik az emberek kedvét a problémásabb országoktól, és sokan azok közül is inkább Szlovákiában nyaralnak, akik eredetileg a külföld felé kacsintgattak” – állítja Buchláková.

Bevezető
Pozsony |

Szlovákiában tíz nap múlva kezdődik a nyári szünet, és az óvatos nyitásnak köszönhetően újra tömegek kelhetnek útra, hogy kipihenjék az elmúlt időszak fáradalmait. Mekkora kiadásokkal számolhatnak idén nyáron a Szlovákiában vagy a tengerparti üdülőhelyeken nyaralók?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment