Search by category:
Egyéb kategória

Kipróbáltuk, milyen a fogyasztása a Renault Arkana hibrid változatának

Kipróbáltuk, milyen a fogyasztása a Renault Arkana hibrid változatának
Demecs Péter
2021. 06. 21., h – 12:12

2021. június 21., hétfő – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az Arkanához, a Renault SUV coupé-hoz. Ez a szegmens a prémiumkategóriás márkákból ismert, ám most már a megfizethető autókat gyártó francia márka is előrukkolt vele, s be kell vallanom, jól tette, az Arkana ugyanis nagyon jól néz ki, s az első kilométerek után úgy tűnik, nagyon jó minőségű autóra sikeredett.

A hibrid

A Clio, a Captur és a Megane modellek után a Renault az Új Arkanába is integrálta az E-TECH Hybrid technológiáját. A hibridmotor a Clio E-TECH Hybrid kivitelnél debütált. A hibrid technológia a gyártó szerint több mint 150 szabadalmi bejegyzéssel kifejlesztett forradalmi megoldáson alapul. A Renault a technológia kialakítása során – különösen az energia-visszanyerés és a regenerálás terén – a Forma–1-ben szerzett tapasztalatokra támaszkodhat. 
A 143 lóerős E-TECH hibrid motor alapja az új négyhengeres, 1,6-os benzinmotor. A hibrid technológiához igazodva részecskeszűrővel van felszerelve a károsanyag-kibocsátás korlátozására. Teljesítménye 69 kW (94 LE), két elektromotorral: egy 36 kW-os „e-motorral” és egy 15 kW-os HSG (High-Voltage Starter Generator) nagyfeszültségű indítómotorral megtámogatva. 
A csomagtartóban elhelyezett 1,2 kWh (230 V) lítiumion-akkumulátorral az E-TECH Hybrid-motor jelentősen képes csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a CO2-kibocsátást. Városi környezetben a vezetési idő akár 80%-át elektromos üzemmódban abszolválhatjuk, 40%-kal csökkentve az üzemanyag-fogyasztást a hasonló kategóriájú hagyományos belső égésű motorokhoz képest. A tesztútjaink során mértük a fogyasztást is, nekem 4,2 literes átlagot sikerült elérnem, ám aki a 30 fokos melegben minden energiafogyasztó rendszert hajlandó volt kikapcsolni, a klímát beleértve, az a 3 literes átlagot is megközelítette. Le a kalappal. Az Arkana E-TECH Hybrid akár 75 km/ó-s sebességgel is képes haladni teljesen elektromos üzemmódban. 

A mikrohibrid

Az Arkana egyébként minden verzióban kapható mikrohibrid változatban is, amelynek alapja a 4 hengeres turbófeltöltős, közvetlen befecskendezésű 1,3 TCe benzinmotor. A mikrohibrid működést egy starter-generátor rendszer hozzáadása biztosítja, amely az utasülés alatt található 12 V-os lítiumion-akkumulátorhoz van csatlakoztatva.
A gazdaságos és nagy teljesítményű mikrohibrid benzinmotor 7 fokozatú EDC dupla kuplungos automata váltóval kombinálva egy 140 LE és egy 160 LE (2021 nyarától) változatban is elérhető. Az Arkana a negyedik modell a Renault kínálatában (a Clio, Captur és a Megane után), amelynél a hibridmeghajtáson kívül az R.S. Line felszereltségi szint is elérhető. 
 

Arkana
2021. 06. 21., h – 12:20
Demecs Péter

Gallery images
Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Arkana

Bevezető
Pozsony |

Néhány héttel ezelőtt a Renault Arkana klasszikus változatát próbálhattam ki, most Franciaországból szállították Pozsonyba a hibrid Arkanákat, így erről a menetpróbáról sem hiányozhattam. Azt, hogy az Arkana kényelmes, már korábban megtapasztaltam, ezen a téren a hibrid sem okozott csalódást, de milyen a fogyasztása?

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment