Search by category:
Egyéb kategória

Nem mindegy, ki mondja?

Nem mindegy, ki mondja?
Hegedűs Norbert
2021. 06. 21., h – 08:03

2021. június 21., hétfő – 08:21
Friss ikon
Off

Törzs

Tudjuk ugye, hogy több mint hárommilliárd dollárt zuhant a Coca-Cola márka értéke, miután Ronaldo a múlt keddi magyar–portugál meccs előtti sajtótájékoztatón egy fintor kíséretében eltolta maga elől a Coca-Colát, majd kezébe vett egy palack vizet, és azt mondta, igyatok vizet.

Nem mondott rosszat, hiszen régtől tudjuk, hogy a víz egészségesebb folyadék, mint a kóla, még akkor is, ha víztartalma ez utóbbinak is van. Igyatok vizet – hallhattuk oly sokszor, és fogjuk is hallani még.
De milyen vizet igyunk? Egyáltalán milyen vizeket ihatunk? Vagy milyen víz felel meg egészségi állapotunknak? A csapvíz? Valamilyen forrásvíz? Magas kalcium- és magnéziumtartalmú, enyhén szénsavval dúsított palackozott víz?

A legtöbben rábízzák a szomjukra, mint a régi Sprite-reklám tanácsolta, és azt isszák, ami a szomjukat oltja.

Vagy ami a legolcsóbb. Megnéztem a legközelebbi élelmiszerbolthálózat vizeit. Van egy saját márkájuk, amely csak náluk kapható, huszonkét–huszonöt cent közt mozog a flakon ára, attól függően, hogy másfél vagy kétliteres változat. Néha szoktam venni a kétliteresből, hogy legyen otthon szóda. Nemrég viszont a másfél literesből volt alkalmam kóstolni, és azonnal feltűnt, hogy utóbbi „sósabb”, vagyis magasabb az ásványianyag-tartalma. A legtöbb palackozott víz csomagolásán feltüntetik, melyik forrásból nyerték. És bizony az ország különböző részeiben található helyekről töltötték őket.

Másnap az utcán megszólított egy zöld hátizsákos fiatal hölgy. Azt kérdezte, elfogadok-e tőle egy flakon hidegtea-üdítőt, mert ezt most ők a kollégájával ingyen osztogatják (nyilván brigádmunka, hogy nyáron mehessenek fesztiválozni). Miután beleegyeztem, megkért, hogy válasszak: citromosat vagy mangósat tud adni. Mivel egyiket sem szeretem, a mangósat kértem. Amikor megkóstoltam, a nyugalom érzése áradt szét a testemben, ugyanis az íze sem a mangóéra, sem a citroméra nem hasonlított. Elolvastam a címkét: őszibarackos-hibiszkuszos ízesítésű üdítő, 0,12% feketeteakivonattal.

Ihatatlannak bizonyult, úgyhogy a lefolyóban végezte, a flakont pedig eltettem nehezebb időkre. Ezzel tulajdonképpen növeltem az értékét, hiszen bármit tölthetek bele, vagyis használható. Ha benne maradt volna az üdítő, úgy értéktelen.

Kata vagyok. Van még egy Pepsid? – kérdezte Dobó Kata magyar színésznő az 1990-es évek második felében az ismert tévéreklámban.

Kata menő volt akkoriban, és a kólaivás is. Eltelt majdnem negyed évszázad, most egy másik menő arc, Ronaldo mondja, hogy vizet igyál, ne kólát. Csak kapkodjuk a fejünket, úgy felgyorsult a világ.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Bevezető

Úgy tűnik, nem. Az elmúlt szűk egy hét során egyre többen érezték szükségét, hogy reagáljanak Cristiano Ronaldo kólás gesztusára.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Veres István

Read More

Post Comment