Search by category:
Egyéb kategória

Mesterséges intelligencia a felvételin

Mesterséges intelligencia a felvételin
Bugár Anna
2021. 06. 23., sze – 18:17

2021. június 24., csütörtök – 17:23
Friss ikon
Off

Törzs

Nem a hagyományos, egyetemek által megrendezett tesztelésre kell gondolni, a Scio néven Szlovákiában is ismertté vált cseh cég már évek óta együttműködik a szlovákiai felsőoktatási intézményekkel, jelenleg közel 30 kar veszi igénybe szolgáltatásaikat a felvételi vizsgák során. Idén például a pozsonyi Comenius Egyetem Orvostudományi Kara is online, rendhagyó keretek között mérte fel a jelentkezők tudását.

Az előző tanévben 30 szlovákiai és 50 csehországi kar használta a Scio-tesztet, ekkor kevesebb mint 21 ezer diák jelentkezett, idén viszont 22 630-an kapcsolódtak be az online felvételibe (Szlovákiában 4335-en). A járványügyi óvintézkedésekre való tekintettel ezúttal az online megoldásé volt a főszerep, a közel 23 ezer jelentkező 61 018 elektronikus tesztet töltött ki. Technikai szempontból viszonylag bonyolult műveletet kellett biztosítani, mivel egyszerre több ezren vizsgáztak, különböző típusú számítógépekkel. Ennek ellenére a jelentkezők 98,48%-a problémamentesen abszolválta a vizsgát, akiknek ez nem sikerült, ők egy másik időpontban próbálkozhattak újra.

Az online tesztelés szigorú feltételek betartása mellett zajlott, aki megszegte az előírásokat vagy csalni próbált, annak az eredményeit nem továbbították az egyetemnek. „Bár a vizsga résztvevőit többször ismertették a szabályokkal, a leggyakrabban elkövetett vétségek között így is szerepelt a helyiség hiányos szkennelése, a nem megengedett tárgyak elhelyezése a jelentkező közelében – telefon vagy számológép – valamint ide tartozik a távozás a kamera elől a vizsga ideje alatt, de a fülhallgató vagy online segédeszköz használata is” – mondta Martin Drnek, a projekt vezetője. Szerinte voltak, akik a felmérés során telefonon próbáltak kikeresni egyes információkat, de akadtak olyanok is, akik egy másik személy segítségére hagyatkoztak. A szoba szkennelése kulcsfontosságú, mivel ezek a képek teszik lehetővé az oda nem illő tárgyak beazonosítását. A több ezer teszt kiértékelése első lépésben a mesterséges intelligencia feladata volt, amely a felvételeken felismerte a vitatható részeket. Ezt követően hús-vér emberek értékelték az egyes teszteket. Aki nem értett egyet a döntéssel, az fellebbezhetett, az ügyet ilyen esetben egy többtagú bizottság vizsgálta felül. A vállalat munkatársai szerint a hatékony online vizsgáztatás a jövőben egyre fontosabb szerepet kap, ezért egy saját vizsgafelügyelő programot fejlesztettek ki, ami a SociLink nevet kapta.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány nem vette el az egyetemre jelentkezők kedvét – derült ki a Scio társaság szerdai sajtótájékoztatóján. Bár a felvételi vizsgák ezúttal online zajlottak, a szabályok betartását szigorúan ellenőrizték, méghozzá a mesterséges intelligencia segítségével.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment