Search by category:
Egyéb kategória

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák
Mészáros György
2021. 06. 24., cs – 17:07

2021. június 24., csütörtök – 18:17
Friss ikon
Off

Törzs

. És tényleg, a plafonon újra megelevenedik előttem Szalai Ádám fejese, Gulácsi hibája, Schäfer önkívületi öröme, majd az az elátkozott 84. perc. Rossi, ahogy minden játékosát megöleli, Willi Orbán, ahogy a meccs után a magyar himnuszt énekli a szurkolókkal együtt, és Schäfer zokogása, mint egy kisgyerek, akinek elvették a kedvenc játékát. 
Már ekkor tudom, hogy valamit írnom kell erről a meccsről, az Eb-ről. Csak azt nem tudom még pontosan, mit. Annyi aspektusból meg lehetne közelíteni ezt a három meccset, sőt már az Eb-t megelőző pótselejtezőket is. Mennyivel nehezebb volt már csak az Eb-re való kijutás is, hiszen 2016-ban a magyarok bravúrosan elcsípték csoportjuk 3., pótselejtezőt érő helyét, és oda-vissza verve a norvégokat kijutottak a francia Eb-re. A mostani selejtezőknek óriási várakozássokkal futottak neki, de a csalódást keltő 4. helyen végeztek Szlovákia mögött. Szerencséjükre a Nemzetek Ligája adott egy második esélyt, amivel éltek, és a rájátszásban kiharcolták, hogy a részben hazai rendezésű Eb-n a Puskás Arénában játszanak. Az is nehezítette a dolgukat, hogy mindezt szurkolók nélkül, csendtől ordító stadionokban kellett megtenni, holott a 2016-os Eb után a csapat és a szurkolók nagyon egymásra találtak.

Vagy megközelíthetném onnan is, hogy ez a 2 pont és a csoport negyedik helye mennyivel nagyobb bravúr, mint volt a 2016-os továbbjutás az ottani csoportból. Az Eb 
megnyerésére is esélyesnek tartott 5-6 csapatból három is a magyarokkal egy négyesben szerepelt. Ugyan az első, az Eb-címvédő portugálok elleni meccset 3:0-ra elbukták, de már akkor is látszott, hogy ez a csapat bárkivel felveszi a versenyt. Az aktuális világbajnok franciák ellen azon keseregtünk, hogy nem sikerült megtartani a győzelmet. Az előző világbajnok németek ellen pedig 5 percen múlt a győzelem és a továbbjutás. Ki gondolta bő egy héttel ezelőtt, hogy a csoportkör utolsó fordulójában a németek elleni meccs végső perceiben azért támadnak a magyarok, hogy továbbjussanak a halálcsoportból?

Vagy megközelíthetem onnan is, hogy Marco Rossi a DAC-ból indulva a magyar válogatott szurkolói szemében lassan tiszteletbeli magyarrá válik, amiért majdnem csodát tett az Eb-n. Mit majdnem!? Igenis, csodát tett! A magyar csapat az Eb előtt sérülés miatt elvesztette a két legkreatívabb játékosát: Szoboszlai Dominiket és Kalmár Zsoltot. Rossi ugyan Szoboszlaival kivárt az utolsó pillanatig, hátha mégis alkalmas lesz a játékra, de miután kiderült, hogy nem lehet ott az Eb-n, kitalált egy B tervet. Majd miután Gazdag Dániel is megsérült, előállt egy C tervvel. Nem pánikolt, szövetségi kapitányként mind mentálisan, mind fizikálisan kihozta a rendelkezésére álló játékosokból a legtöbbet, egy nagybetűs CSAPATOT rakott össze. Tette a dolgát, ami a munkája. És tett ennél sokkal többet is: megmutatta, hogy a 2016-os Eb nem csak egy fellángolás volt. Visszarakta Magyarországot a futballtérképre. Most már elhisszük, hogy a vb-selejtezőkön és a Nemzetek Ligája A divíziójában is bárki ellen lehet Szalaiéknak esélye. De ami ennél is fontosabb, olyan csapatot adott nekünk, szurkolóknak, akik képesek álmatlan éjszakákat okozni – és nem azért mert Luxemburgtól vagy Kazahsztántól kapnak ki éppen –, hanem mert egy németek elleni 2:2 után viaskodik bennünk a büszkeség, az eksztázis és egy aprócska hang még azt is cincogja, akár győzhettünk is volna. Grazie, Mister, köszönjük, fiúk a felejthetetlen napokat és az álmatlan éjszakákat! 

Bevezető

Hajnali fél egykor az egyik kollégától érkezik az üzenet: a szlovák meccsről kellene egy cikket írnom, de csak a német–magyar meccs képei járnak a fejemben. Helyeselek, hogy nekem is. Végül megegyezünk abban, hogy ilyen izgatottan még aludni is nehéz lesz. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Mészáros György

Read More

Post Comment