Search by category:
Egyéb kategória

Egy lépéssel közelebb a Szövetséghez

Egy lépéssel közelebb a Szövetséghez
Bugár Anna
2021. 06. 26., szo – 15:31

2021. június 26., szombat – 15:58
Friss ikon
Off

Törzs

A szombati Országos Tanács eredményeiről Sólymos László, a Híd elnöke tájékoztatott. „A Híd Országos Tanácsa jóváhagyta a tárgyaló delegációk által elfogadott dokumentumokat (Alapelvek, Alapvető célkitűzéseit, Konkrét célkitűzések, Alapszabály), és kész egyesülni ezekkel a pártokkal. Fontosnak tartjuk, hogy ezek a dokumentumok képezzék az egyesülési folyamat végleges alapját, és hogy az egyesülés előtt újabb politikai célok ne kerüljenek az asztalra, mert azok miatt az egész folyamat zátonyra futhat. Célunk, hogy a Szövetség olyan gyűjtőpárt legyen, amely sokszínűségével, jó programjával, átgondolt stratégiájával visszanyeri a választók bizalmát, tekintet nélkül arra, milyen nemzetiségűek” – áll az OT által elfogadott határozatban.  A három magyar párt egyesülésével kapcsolatban a pártelnök leszögezte, a párt Országos Tanácsa tiszteletben tartja az egyeztetések során megfogalmazott alapelveket és célkitűzéseket. „Ebben a szakaszban mi nem szabunk további követelményeket, mert úgy gondoljuk, az eddig elért megegyezést éppen ezek törhetik derékba. A lezáratlan kérdések tisztázására elegendő időnk lesz a Szövetség hivatalos létrehozása után is” – mondta Sólymos.

Az MKP Országos Tanácsa a múlt héten a közös megegyezéssel ellentétben, módosítva fogadta el az alapszabály-javaslatot, amelyet a három párt az utóbbi hónapokban megtárgyalt egymással. Az MKP legújabb javaslatában kiköti, hogy a magyar színeknek szerepelnie kell a Szövetség logójában, illetve azt is, hogy a tárgyalásoknak elsősorban magyar nyelven kell zajlaniuk. Ezen felül megváltoztatnák az alelnök szerepét is az új párton belül.

Sólymos lapunk érdeklődésére elárulta, ők készen állnak minél korábban, akár egy hónapon belül létrehozni az új gyűjtőpártot, ehhez azonban szerinte arra van szükség, hogy a tárgyalások során ne térjenek vissza a korábban már lezártnak tekintett kérdésekhez. A felmerülő változtatásokról szerinte már a Szövetségen belül kellene döntést hozni. „Több száz órát tárgyaltunk, ha valaki most ebbe megpróbál belecsempészni olyan dolgokat, amelyekről már beszéltünk, az szerintem nem a járható út” – mondta a pártelnök. Elárulta, azt is, a párt vezetése úgy döntött, legkésőbb szeptember végén ismét összehívják a közgyűlést, és megvitatják, milyen irányba folytatja a Híd.

osszefogas

Leírás

Az Összefogás közgyűlése a Szövetség létrehozása céljából kitárgyalt alapszabályt változtatások nélkül fogadta el

 

Az Összefogás közgyűlése szintén változtatás nélkül fogadta el a megalakulóban lévő Szövetség hárompárti tárgyalások eredményeként létrejött alapszabály-tervezetét. „Az Összefogás részéről nincs akadálya a Szövetség létrejöttének” – áll a párt sajtóközleményében. A két párt egyetért abban, hogy a pártok szervei által hozott módosítások megvitatására az új közös párton belül lesz lehetőség. „A közös alapszabály súlyos kompromisszumok árán jött létre, része az MKP vezetősége kérésére az alapszervezetek kikényszerített egyesítése, ami helyi szinten mindhárom oldalról érthető nemtetszést váltott ki. A több száz órányi tárgyalások eredményét új, a többi partner érdekeivel szembemenő követeléssel az Összefogás nem fogja veszélyeztetni” – derült ki az Összefogás tájékoztatásából.

Az, hogy konkrétan mikor várható a Szövetség megalakulása, egyelőre nem derült ki, az viszont biztos, hogy a két párt vezetői szombaton az egyesülés mellett tették le voksukat.

A Híd szombaton egy határozatot fogadott el, mely hat pontjában az aktuális politikai kérdésekkel is foglalkozik, felszólítja például az oktatási tárcát, hogy legkésőbb augusztus végéig rukkoljon elő a következő tanév távoktatási stratégiájával. A párt továbbá bírálta a kormány lépéseit a kisebbségi jogok területén, főként az oktatási és kulturális tárcában zajló aktuális események miatt, Sólymos példaként említette a Kisebbségi Kulturális Alapot negatívan érintő intézkedéseket.

Bevezető
Pozsony |

A Híd Országos Tanácsa és az Összefogás közgyűlése változatlan formában jóváhagyta az alakulóban lévő közös magyar párt megalakulásához szükséges alapszabály-tervezetet. 

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment