Search by category:
Egyéb kategória

Gyakran szólnak bele a polgármesterek az igazgatóválasztásba

Nincs általánosan alkalmazott feltételrendszer az iskolaigazgatók megválasztásánál, a fenntartó (a település polgármestere) gyakran beavatkozik a választásba, átláthatatlan az egész rendszer – állítja a Szlovák Pedagóguskamara.
A társulás ezért az igazgatójelöltek nyilvános meghallgatását, a pályamunkák nyilvánossá tételét javasolja, hogy valódi versengés lehessen, és az iskolaigazgató posztja ne szimpátia kérdése vagy afféle „szépségverseny” legyen.

„Sok panasz érkezik hozzánk, hogy nem volt tisztességes a pályázat lebonyolítása, vagy nem volt nyilvános. Előfordul, hogy még a dátumát sem teszik közzé. Vagy az iskolatanács tagjai egyszerűen nem bírták kinyomozni se, mik az igazgatójelölt elképzelései, hogyan akarja irányítani az iskolát. Az is gyakran előfordul, hogy az iskolaigazgatók egyszerűen lemásolják egymás között a semmitmondó pályázatokat” – állítja Vladimír Crmoman, a kamara elnöke.

Tapasztalataikat alátámasztotta az a felmérés is, amit áprilisban végeztek 56 településen, összesen 465 pedagógus bevonásával, továbbá a kamara nyilvánosságra hozott néhányat a hozzá érkezett panaszokból. Ezekből idézünk:

„A polgármester rendkívüli mértékben beavatkozott az igazgatóválasztásba. Egyenként magához hívatta az iskolatanács tagjait és arról győzködte őket, hogy az ő jelöltjét támogassák. Engem megfenyegetett, hogy ha mást választunk, ő úgysem nevezi ki, helyettem pedig másik szülő kerül az iskolatanácsba.”

 

„A jelöltek meghallgatásán részt vett a községi hivatal titkárnője, ő irányította az egészet. Merthogy állítólag megbízta ezzel a polgármester, hogy rendben legyenek a hivatalos iratok. Folyton beavatkozott a meghallgatásba, kérdéseket tett fel a jelölteknek.”

 

„Az iskolatanács tagjai hozzá sem szólhattak az igazgatóválasztáshoz. Azt mondták nekünk, az egész a fenntartóra és az iskola igazgatónőjére tartozik. Mi, az iskolatanács tagjai csak azért vagyunk ott, hogy a végén aláírjuk a jegyzőkönyvet.”

A polgármester ugyanis kétszer is megvétózhatja az iskolatanács által kiválasztott igazgatójelölt kinevezését. A pedagóguskamara szerint az ilyen módszerek is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre kisebb az érdeklődés a tanári pálya iránt, vagy rossz a hangulat a tantestületben.
A pedagóguskamara és a Transparency International ezért 20 konkrét javaslatot dolgozott ki, hogyan kell átláthatóbbá és igazságosabbá tenni az igazgatóválasztást, hogy megelőzhető legyen a klientelizmus, a diszkrimináció és a plagizálás.
Ezek között szerepel:

  • nyilvános pályamunkák
  •  nyilvános meghallgatás
  • előre megszabott világos kritériumrendszer

A két szervezet mintadokumentumokat készít és elküldi őket az önkormányzatoknak és az iskoláknak, hogyan nézzen ki az igazgatóválasztás lebonyolításával kapcsolatos általános érvényű rendelet, az iskolatanácsok statútuma, a jelöltekkel szemben támasztott kritériumrendszer és a nyilvános lebonyolítás. Az oktatási minisztériumtól pedig a törvénymódosítás beterjesztését várja, amellyel megerősíthető az iskolatanácsok ellenőrző szerepe.

Az önkormányzatok érdekképviseleti szövetsége viszont visszautasítja a pedagóguskamara bírálatát. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) szerint az iskolaigazgatók megválasztása világos szabályok szerint zajlik, és az ellenőrző mechanizmusok is megfelelők.
„Ha tisztességtelen és átláthatatlan választásról beszélnek, akkor a törvényben leírt folyamatot kérdőjelezik meg” – reagált az önkormányzati szövetség szóvivője.

Gyakran szólnak bele a polgármesterek az igazgatóválasztásba” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment