Search by category:
Egyéb kategória

Érvényes lehet a népszavazás?

Érvényes lehet a népszavazás?
Mészáros Richárd
2021. 06. 27., v – 22:31

2021. június 28., hétfő – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Ugyanakkor a felmérést végző Focus ügynökség szociológusa, Martin Slosiarik rámutatott, hogy a korábbi népszavazások előtt is hasonló eredményt mutattak a részvétellel kapcsolatban közölt felmérések, és a mostani számok alapján arra lehet következtetni, hogy végül csupán a lakosság egyharmada menne el tényleg szavazni, tehát érvénytelen lenne a kezdeményezés.

A megkérdezettek 33,3%-a válaszolta, hogy biztosan részt venne a népszavazáson. Azok, akik még nem teljesen biztosak a dolgukban, de inkább élnének a szavazás lehetőségével, a válaszadók közel 20%-át teszik ki. 13,4%-nyian vannak, akik még nem döntöttek. A válaszadók 17,4%- a biztosan nem, 16,3%-a pedig inkább nem menne el a szavazásra. A felmérés a Markíza televízió megrendelésére készült. Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult, legkésőbb július közepéig kell válaszolnia, hogy meg lehet-e tartani a népszavazást ebben a kérdésben.

A Smer választói támogatják a legnagyobb arányban a népszavazást (96%), de Peter Pellegrini és Marian Kotleba szimpatizánsainak nagy része szintén. Az alakulóban lévő magyar párt (Szövetség) lehetséges választóinak 40%-a mondta, hogy részt venne rajta.

Martin Slosiarik, a Focus vezetője elmondta, az előző években jelentős eltérés volt a részvételi szándék és a valós részvétel között. Példaként említette, hogy 2015-ben a megkérdezettek 46%-a mondta, hogy elmegy szavazni, a részvétel végül csak 21,41% lett. 2004-ben hasonló történt, a feltételezett 61% helyett csak 35,86% szavazott. Szlovákiában nyolcból csak egy referendum volt sikeres, az EU-s csatlakozás a lakosság 52%-át mozgósította. A népszavazás akkor érvényes, ha legalább 50%-os a részvétel. A szakember szerint a számok azt mutatják, a referendum ezúttal sem lesz sikeres, 27–33% között alakul a részvétel.

Bevezető

Egy friss felmérés szerint talán 50%-nál magasabb lehetne a részvétel az előrehozott parlamenti választásról szóló népszavazáson, ha egyáltalán sor kerül rá.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment