Search by category:
Egyéb kategória

Nemzetek közti meccselések

Nemzetek közti meccselések
Holop Zsolt
2021. 06. 28., h – 17:47

2021. június 29., kedd – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

A múlt heti jegyzetem kapcsán inkább az örvendezők kommenteltek, és többen felhívták a figyelmemet arra, hogy rosszul tudom: igenis, kértek oltási igazolást, illetve negatív tesztet a belépéshez szükséges karszalag átvételekor. Ezek szerint ennyire nem értek a focihoz, válaszoltam mindenkinek pirulva, de a szemem minden negatív papír ellenére képtelen befogadni ekkora tömeget. Ugyanezt érzem „békebeli” stadionkoncertek, fesztiválfelvételek nézésekor – hogy nincs biztonságban ennyi összepréselt, együtt éneklő-ordító-skandáló ember. Talán kezeltetnem kellene magam. Vagy gyorsan el kellene mennem egy fesztiválra.

Fociszakértő kolléganőm, akivel nemrég még egy légtérben, most már csak egy szakmában dolgozom, azt állítja, hogy a szlovákokat eleve eléggé hidegen hagyja a foci-Eb, legalábbis a hokival összevetve. Azaz nem evidens, hogy örülnek a csehek sikerének. Magyarországi és itteni magyar ismerőseim viszont látványosan örülnek, még azok is, akik egyébként szeretik a holland focit. Az irodalomban, ahol otthonosabban mozgok, mindig is érezhető volt magyar részről egyfajta szimpátia a csehek iránt. Lehet, hogy ezt vetítik ki sokan a focira is, most, hogy a magyar csapatnak már nem lehet szurkolni. De a politika is jelen van – hiszen hol ne lenne jelen! –, páran kárörvendően jegyezték meg a Facebookon, hogy inkább rendesen fociznának a hollandok, mint politizálnának. Utalva az EU-csúcsra érkező Mark Rutte holland kormányfő kijelentésére, miszerint Magyarországnak nincs helye az EU-ban a melegellenes törvény elfogadása után. Aki jó magyar, az szereti a magyar focit – és ezzel valahogy együtt jár az is, hogy utálja a szivárványos zászlókat. Úgy veszem észre, tényleg ezt sugallják több fórumon is, pedig nem is igazán követem az Eb eseményeit – csak valahogy minduntalan „szembejön” ez az attitűd.

De vissza a szlovákokhoz, mert mégiscsak itt élek, hála istennek. Több kutatás bizonyította az elmúlt évek során, hogy a szlovák tiniknek manapság már problémát okoz a cseh nyelv megértése. (Ez fordítva is igaz, a csehek sem állnak jobban a szlovák nyelvvel). Hiába, nincs már közös tévécsatorna, nem természetes, hogy csehül nézik a filmeket a moziban és csehül ismerkednek a világirodalommal, mert semmi sincs meg szlovák fordításban. Sőt, az én tinikoromban a focimeccseket is mindig ketten kommentálták a tévében: egy szlovák és egy cseh riporter. Ma már a cseh könnyűzenével sem könnyű lépést tartani, illetve megállapítható (saját kutatás), hogy nagyon másfelé tendál a két ország a különböző műfajok és stílusok tekintetében.

Száz szónak is egy a vége: lehet, hogy több magyar örült a csehek győzelmének vasárnap este, mint amennyi szlovák. Meglátjuk, mit produkál a csapat szombaton a dánok ellen az elődöntőbe jutásért, illetve melyik országban hányan nézik majd azt a meccset.

Bevezető

A csehek nagy meglepetésre kiütötték a jóval esélyesebb hollandokat a nyolcaddöntőben, amelyet Budapesten játszottak. A Puskás Aréna ezzel búcsúzott a labdarúgó Európa-bajnokságtól, a helyszínek közül egyedül ott lehetett telt ház, aminek sokan örültek, sokan pedig nem annyira.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment