Search by category:
Egyéb kategória

Tóth Tibor Életműdíjat kapott a kisvárdai színházi fesztiválon

Tóth Tibor Életműdíjat kapott a kisvárdai színházi fesztiválon
Tallósi Béla
2021. 06. 28., h – 18:24

2021. június 29., kedd – 09:00
Friss ikon
Off

Törzs

 Tóth Tibor Jászai Mari-díjas felvidéki magyar színművész, színigazgató 1966-ban született Királyhelmecen. 1988 és 1990 között a kassai Thália Színházban dolgozott színpadtechnikusként, majd segédszínészként. 1990 és 1994 között a Pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1994–1999 között a kassai Thália Színház tagja volt, 1996–1999 között művészeti vezetője. 1999 és 2002 között szabadúszóként dolgozott több magyarországi színházban is. 2002–2003-ban a soproni Petőfi Színház tagja volt. 2003-tól a Komáromi Jókai Színház tagja, 2004 és 2020 között igazgatója volt.

Milyen érzésekkel vette át a kisvárdai Életműdíjat?  – kérdeztük Tóth Tibor színművésztől.

„Nagyon meglepődtem, amikor Nyakó Béla, a kisvárdai színházi fesztivál igazgatója felhívott, és közölte a hírt, hogy a háromtagú szakmai kuratórium nekem ítélte idén a fesztivál Életműdíját. Meglepetésem oka az, hogy még kissé fiatalnak tartom magamat az életműdíjak átvételéhez, nem beszélve arról, hogy színészi-színházi életművemet még messze nem tekintem befejezettnek. A méltatás szerint több mint két évtizedes színházvezetői tevékenységem – három és fél év kassai tháliás művészeti vezetés, 17 év komáromi igazgatás –, valamint több mint száz eljátszott színházi szerepem okán érdemeltem ki »ilyen korán« ezt a díjat. A szlovákiai magyar politikummal és társadalommal ellentétben a magyar állam rövid idő leforgása alatt másodízben méltatja eme több évtizedes, főleg a Felvidéken végrehajtott tevékenységemet. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki eddigi pályámon a színházalkotói munkámban a segítségemre volt.” 

(tb)

Bevezető
Kisvárda |

Kiosztották a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválja díjait a kilencnapos rendezvénysorozat zárónapján, szombaton. A színházi seregszemlén a szakmai bizottság Életműdíjat adományozott Tóth Tibor színművésznek.

Címkék

Település / hely
Kisvárda

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment