Search by category:
Egyéb kategória

Tour de France – Roglic és Thomas bukott, Merlier sprintsikere

Tour de France – Roglic és Thomas bukott, Merlier sprintsikere
Mészáros Richárd
2021. 06. 28., h – 18:07

2021. június 28., hétfő – 18:11
Friss ikon
Off

Törzs

Hétfőn a Lorient és Pontivy közötti 183 kilométeres etapon két negyedik kategóriás emelkedő várt a kerékpárosokra, és az idei francia körverseny első klasszikus sprintbefutójára lehetett számítani.

Öten tekertek el rögtön a szakasz elején, a mezőny ezúttal elsőre megelégedett a szökés összetételével a változékony időjárási viszonyok közepette.

Az esélyesek közül a 2018-as győztes brit Geraint Thomas egy fekvőrendőrön bukott az etap korai szakaszában, majd rövid ideig a vállát fájlalva ült a földön. Sajtóértesülések szerint kiugrott a válla, ám végül visszaült a kerékpárra, csapata, az Ineos Greandiers három segítőt rendelt mellé, így fel tudott zárkózni a mezőnyre.

A tavaly második szlovén Primoz Roglic tíz kilométerrel a befutó előtt zuhant ki a nézők közé, és zúzta le a bal oldalát. Bár négy csapattársa maradt vissza, hogy segítse a felzárkózásban, az élmezőnyhöz nem tudott felérni. Öt kilométer volt vissza, mikor az utolsóként elöl maradt szökevényeket utolérte a mezőny, röviddel ezután újabb bukás történt, ami kettészakította a sort, és tovább nehezítette Roglicék zárkózását.

A 15 fős élcsoportból az utolsó néhány száz méteren Caleb Ewan megbillent, a mögötte érkező Peter Sagan pedig keresztül esett rajta. A háromszoros világbajnok szlovák bringás azonnal felállt és visszaült a kerékpárra, az ausztrál viszont percekig feküdt a célegyenesben, és az első értesülések szerint kulcscsonttörést szenvedett.

A kiscsoportos sprintben Merlier volt a leggyorsabb, ezzel a Giro d’Italia után a francia körversenyen is szakaszgyőzelmet ünnepelhetett. Az esélyesek közül az élbollyal az ecuadori Richard Carapaz jött meg, Thomas és a címvédő szlovén Tadej Pogacar 26 másodpercet, Roglic csoportja pedig 1:21 percet kapott.

    3. szakasz, Lorient-Pontivy, 183 km:

1. Tim Merlier (belga, Alpecin-Fenix) 4:01:28 óra
2. Jasper Philipsent (belga, Alpecin-Fenix) azonos idővel
3. Nacer Bouhanni (francia, Arkea-Samsic) a. i.
…7. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) a. i
…13. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) a. i.
…35. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 26 másodperc hátrány
…48. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
…92. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:21 perc hátrány

Cím
Eredmények:

1. Van der Poel 12:58:53 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck – Quick-Step) 8 másodperc hátrány
3. Carapaz 31 mp h.
…6. Pogacar 39 mp h.
…18. Thomas 1:07 perc hátrány
…20. Roglic 1:35 p h.

Cím
Az összetett élcsoportja:

Kedden a Redon és Fougeres közötti 150,5 kilométeres etappal folytatódik a 108. Tour de France. A mezőny összesen 3414 kilométert tesz meg, amíg Párizsban, a Champs-Élysées-n célba ér július 18-án.

Bevezető

A belga Tim Merlier nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát hétfőn, amelyen csapattársa, a holland Mathieu van der Poel megőrizte első helyét az összetettben, míg több esélyes is bukott és időt vesztett.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment