Search by category:
Egyéb kategória

Lesz ideiglenes áthidalás

Lesz ideiglenes áthidalás
Ibos Emese
2021. 07. 01., cs – 07:57

2021. július 1., csütörtök – 17:30
Friss ikon
Off

Törzs

A megyei önkormányzat múlt héten hétfőn döntött a Szürnyeg település határában levő híd teljes lezárásáról. 
„A felújításhoz szükséges tervdokumentáció kidolgozására vonatkozó közbeszerzési eljárást már lezártuk, a híd szerkezetének statikai felmérését is befejeztük, melyre a híd valós állapotának meghatározása miatt volt szükség. Állapota rohamosan romlott, a 11 tartóbeton közül 7 megrepedt, a szerkezet bármikor leszakadhat, ezért kénytelenek voltunk azonnal lezárni a forgalom előlˮ – közölte korábban Rastislav Trnka megyeelnök. A megye szerint a Szürnyeg határában található M2774-es hidat 1965-ben építették, melynek tartókonstrukcióját az úgynevezett „vloššákˮ típusú, méretre gyártott betontalpak alkotják. 

Ideiglenes megoldás
Egy hete tehát a hidat azért zárták le, mert balesetveszélyessé vált, akkor úgy vélték, hogy legkorábban a felújítást követően, valamikor jövő év elején nyithatják meg a forgalom előtt. Trnka közölte, hogy a folyó szélessége miatt ideiglenes áthidalásra sincs lehetőség. A napokban viszont kiderült, egy speciális megoldásnak köszönhetően mégiscsak megkönnyíthetik az itt élők mindennapjait. „Mivel a híd a Nagykapos és Királyhelmec közötti fő útvonal részét képezi, muszáj volt megoldást találni a problémára. Bár számunkra az emberek biztonsága a legfontosabb, tisztában vagyunk azzal, hogy a híd teljes lezárása óriási gondot jelent az itt élőknek és az erre közlekedőknek. A megye egyik leghosszabb hídjáról van szó, mert az Ondava folyó szélessége a 200 métert is meghaladja. Ezért sem lehet a folyót teljes szélességében ideiglenesen áthidalni, de a statikus véleménye szerint a híd lebontásra kerülő részén ez megoldható. Ez azt jelenti, hogy bár korlátozottan, de legalább a felújítás során is járható lesz a hídˮ – közölte Rastislav Trnka megyeelnök. A jó hír tehát az, hogy van megoldás, a rossz viszont az, hogy a híd korlátozott újranyitására csak a bontási munkák elvégzése után kerül sor. Ha minden jól halad, az első autók valamikor szeptember elején gördülhetnek át az ideiglenesen áthidalt részen. A forgalmat jelzőlámpák fogják irányítani, és a híd szerkezetének rossz állapota miatt drasztikus sebességkorlátozásra kell számítani. A 10 tonnánál nehezebb gépjárműveket nem engedik a hídra. 

Drágább lesz
A megye egy hete még 2,6 millió euróra becsülte a felújítás összköltségét, az azóta elvégzett újabb vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a 4 millió eurót is elérheti. Az ideiglenes áthidalás elhelyezéséig csak a már kijelölt kerülőutakon lehet közlekedni. A Nagykapos felől Tőketerebes irányába autózóknak az Abarán át vezető II/554-es úton Vásárhely (Trhovište), majd onnan az I/19-es úton Gálszécs irányába kerülhetik ki az útlezárás, Tőketerebes felől pedig ugyanezen a vonalon vagy a Királyhelmec felé vezető I/79-es országúton juthatnak el Nagykaposra. A legrövidebb kerülőút 43 kilométer. 

Bevezető
Szürnyeg (Sirník) |

Kassa megye a napokban jelentette be, hogy jövő év elejéig csak kerülőúton lehet közlekedni Szürnyeg határában, az Ondava folyót átívelő híd lezárása miatt. Egy ideiglenes megoldásnak köszönhetően újra járhatóvá teszik a lezárt szakaszt. 

Címkék

Település / hely
Szürnyeg (Sirník)

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment