Search by category:
Egyéb kategória

Moszkvában bekérették a cseh nagykövetet

Moszkvában bekérették a cseh nagykövetet
Mészáros Richárd
2021. 07. 01., cs – 22:41

2021. július 2., péntek – 07:05
Friss ikon
Off

Törzs

„A cseh félnek azt a javaslatát, hogy vitassuk meg a követeléseit, mi természetesen elfogadhatatlannak tartjuk. Azt, hogy hogyan viszonyulunk ehhez az átpolitizált huzavonához, hamarosan kifejtjük a moszkvai cseh diplomáciai misszió vezetőjének, akit behívtak a Szmolenszkaja térre” – mondta Zaharova.

A szóvivő „fantazmagóriának” és „abszurdumnak” nevezte, valamint Jaroslav Hašek Švejk, a derék katona című regényéhez hasonlította azokat a cseh állításokat, amelyek szerint az orosz katonai hírszerzés áll a cseh fegyverraktár felrobbantása mögött. Zaharova szerint az ügyben, amelyben a cseh vezetés is megosztott, nem zárult le a nyomozás, és bírósági ítélet sem született.

A sajtótájékoztatón bejelentett orosz lépés külügyi szóvivői nyilatkozatháborút váltott ki Prága és Moszkva között. A cseh diplomáciai tárca nevében megszólaló Eva Davidová tagadta, hogy Vítězslav Pivoňka nagykövetet bekérették Moszkvában. Ez utóbbit viszont Zaharova tagadta Telegram-csatornáján, és megismételte korábbi közlését.

A Mladá fronta DNES cseh lap online kiadása hétfőn közölte, hogy Martin Smokel cseh külügyminiszter-helyettes diplomáciai jegyzéket nyújtott át Alekszandr Zmejevszkij prágai orosz nagykövetnek, amelyben a cseh fél kártérítést követel a vrběticei robbantásokért, amelyekért az orosz felet teszi felelőssé.

A TASZSZ által ismertetett lapértesülés szerint a cseh kormány 650 millió koronára becsülte az okozott kárt.

A cikk szerint Smolek közölte Zmejevszkijjel: Prága ragaszkodik ahhoz, hogy Csehország lekerüljön az Oroszországgal szemben ellenséges országok moszkvai listájáról. Ezen a cseheken kívül csak az Egyesült Államok szerepel.

Zaharova csütörtöki sajtótájékoztatóján erőfitogtatásnak és oroszellenes provokációnak nevezte a NATO Sea Breeze – 2021 kódnevű flottagyakorlatát. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy a katonai szembenállás övezetévé változtatják a Fekete-tengert.

Tudatos provokációnak minősítette az Evertsen holland fregattnak a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében június 24-én végrehajtott manővereit. Azt mondta, hogy a hajó közelében repülő orosz harci gépek Hága állításával ellentétben a nemzetközi szabályoknak megfelelően jártak el, és nem ereszkedtek túlságosan alacsonyra.

Zaharova szerint az a tény, hogy az Evertsen-incidens egy nappal azt követően történt, hogy a Defender brit romboló megsértette Oroszország tengeri határát, azt jelzi, hogy a hollandok a NATO-val és a britekkel is egyeztettek.

Bevezető

Az orosz külügyminisztérium bekérette a cseh nagykövetet a Prága által a 2014-es vrběticei fegyverraktári robbantásokkal kapcsolatban Moszkvával szemben megfogalmazott új követelések ügyében – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. A prágai külügyminisztérium ezt tagadta.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment