Search by category:
Egyéb kategória

Közösség épült a Határtalanul ügyes elsősökből Galántán

Közösség épült a Határtalanul ügyes elsősökből Galántán
Ibos Emese
2021. 07. 02., p – 09:18

2021. július 2., péntek – 17:44
Friss ikon
Off

Törzs

A galántai Kodály Zoltán Gimnázium 1. A osztálya az osztályfőnök, Ollé Krisztina javaslatára kapcsolódott be a Határtalanul középiskolai vetélkedő 2020–2021 versenybe, amelyet ősszel indított a magyar kormány Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága.

„A koronavírus miatt hozott lezárás alatt hívta fel a figyelmemet iskolánk igazgatója, Marsall János, hogy lehetőség van bekapcsolódni a középiskolai vetélkedőbe. Az online tanítási órák után elkezdtük kitölteni a feladatlapokat. Az első fordulóban 20 perc alatt kellett 30 kérdésre válaszolni különböző témájú kérdésekre, például honismeret, irodalom, történelem, néprajz témakörökben, amelyek mind a Kárpát-medencében élő magyarokról szóltak. Kimondottan jólesett a karantén idején a tanulás mellett a feladatlapok kitöltésével foglalkozni, nagyon sok érdekeset tanulhattunk belőlük. Ekkor még nem vettük véresen komolyan a versenyt, inkább csak kikapcsolódásnak tekintettük. A második fordulóban élő videókonferencián kellett a feladatokat megoldani, valamint a 300 résztvevő osztály be is mutatkozott egymásnak. Nagy előnyünk volt, hogy viszonylag nagy, harmincfős osztály a miénk, és minden diák más témakörben jártas” – mondta el az osztályfőnök.

A harmadik fordulóba 22 osztály került be az egykori Nagy-Magyarország egész területéről. Ollé Krisztina szerint ekkor tudatosult igazán bennük, hogy milyen jól teljesítettek, és vették sokkal komolyabban a megmérettetést. „A feladatlapok mellett videót is kellett készíteniük az osztályoknak, amelyet a harmadik fordulóban pontozott a zsűri, illetve a YouTube videómegosztó csatornán közvetített élő közvetítésen keresztül meg is nézhették egymás felvételeit a résztvevők. Közben három fordulóban zajlott az utolsó megmérettetés. Ismét 30-30 kérdésre kellett válaszolni 20-20 perc alatt. Rendkívül kimerítő verseny volt, igényes, hosszú kérdésekkel, összesen négy óráig tartott. Hatalmas öröm volt számunkra, amikor kiderült, hogy a harmadik helyen végeztünk” – mondta Ollé Krisztina.

A díjazottak pénzjutalmat kaptak. „A harmadik helyezésért 300 ezer, a videóért 50 ezer, a felkészítő tanárnak 100 ezer forint jár. Úgy döntöttünk, a teljes összeg az osztálypénzbe kerül. Mivel a tanév elején épp csak annyi ideig jártunk iskolába, amíg megtanultuk egymás nevét, majd fél évig nem láttuk egymást, a diákok javaslatára osztálykirándulásra szeretnénk elkölteni a nyereményt. Ezenkívül a versenyben részt vevő első tíz csapat kirándulást nyert a Honfoglaló táborba, amelyet a nyárra terveznek a szervezők” – tette hozzá azzal, hogy a verseny fő célja, az összetartozás erősítése mindenképpen megvalósult, hiszen a közös munka – még ha csak az online térben zajlott is – igazi osztályközösséget kovácsolt az egymást alig ismerő csapatból. Annak ellenére, hogy a többi, már összeszokott osztályhoz képest hátrányból indultak, nagyon szép sikert értek el, ehhez elengedhetetlen volt a diákok tudása.

Bevezető
Galánta |

Kellemes időtöltésnek indult a feladványok kitöltése a karantén alatt, végül dobogós helyezést értek el az 1. A-sok a Határtalanul versenyen, amelybe összesen 112 ezer diák kapcsolódott be. A jutalmat kirándulásra költenék.

Címkék

Település / hely
Galánta

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment