Search by category:
Egyéb kategória

Lengvarský: Az anyagi motiváció a roma közösségekben is növelheti az oltási hajlandóságot

Lengvarský: Az anyagi motiváció a roma közösségekben is növelheti az oltási hajlandóságot
Mészáros Richárd
2021. 07. 03., szo – 10:02

2021. július 3., szombat – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

„Úgy vélem, hogy ezekben a régiókban nagy segítség lehet az anyagi motiváció” – jelentette ki Lengvarský. A parlament pénteken elfogadta a Covid-lottóról, és az oltásra való buzdításért járó pénzjutalomról szóló javaslatot.

„Nincs pontos adatunk arra vonatkozóan, mennyi romát oltottak be, mert mi nem romaként tartjuk őket nyilván. Ez azt jelenti, hogy mi az egyes községek teljes lakosságának beoltottságát vezetjük” – ismerte be a szaktárca vezetője. Hozzátette: az Egészséges régiók (Zdravé regióny) szervezet becslései szerint a roma közösségben mindössze tíz százalék az oltottak aránya.

Köreikben leginkább azok vannak beoltva, akik külföldön dolgoznak, de vannak olyanok is, akik külföldön kapták meg az oltást. Lengvarský szerint az alacsony oltottsági arány azok miatt a különféle álhírek és mítoszok miatt alacsony, amelyek a romák körében terjednek. A másik ok az orvosok kerülése lehet. „Nem szívesen látogatják az orvost, és nem szívesen vesznek részt kivizsgálásokon sem, egészségesnek érzik magukat” – mondta. 

A marginalizált közösségekben az oltóközpontokban és az egyes községek mobil oltóegységeiben végzik az oltást. Az egészségügyi miniszter elmondta, egyezséget kötöttek a polgármesterekkel, hogy a községbeliek oltásakor lehetőséget biztosítanak a romák vakcinálására is.

Bevezető
Pozsony |

Az anyagi motiváció azokban a térségekben is hozzájárulhat az oltási hajlandóság növeléséhez, ahol roma közösségek élnek – véli Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügy-miniszter. A nem hivatalos statisztikák szerint ezen csoportok körülbelül tíz százaléka van beoltva.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment