Search by category:
Egyéb kategória

Ötven éve halt meg Jim Morrison

Ötven éve halt meg Jim Morrison
Juhász Katalin
2021. 07. 03., szo – 08:58

2021. július 3., szombat – 10:52
Friss ikon
Off

Törzs

Tizenkilenc évesen szakított családjával, a Floridai Egyetemen, majd a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem filmművészet szakán tanult.  A rocktörténelem egyik meghatározó zenekarát, a Doorst 1965-ben alapította az egyetemen megismert Ray Manzarek bil-lentyűssel, a formációhoz Robbie Krieger gitáros és John Densmore dobos csatlakozott.

1967-ben jelent meg bemutatkozó albumuk, a Light My Fire a slágerlisták élére repítette őket. Morrison sötét líráját eklektikus, pszichedelikus és improvizatív zenével kombinálták. A Doors összesen hét nagylemezt jelentetett meg, és miközben sikert sikerre halmozott, az önpusztító életmódot folytató Morrison viselkedése egyre kiszámíthatatlanabbá vált, alkoholizmusa és kábítószer-függősége rosszabbodott.  A botrányok és magánéleti mélypontok megviselték, egyre inkább befelé fordult.
a Doors utolsó lemeze, az L.A. Woman felvételei után, 1971-ben barátnőjével egy új kezdet reményében Párizsba költözött. Ott hunyt el 27 évesen, holttestét a fürdőkádban találta meg barátnője. A a hivatalos jelentés szerint szívrohamban vesztette életét, de ekörül sik a sok a gyanús körülmény, ezért számtalan összeesküvés-elmélet kelt szárnyra. Ezek között szerepel, hogy az amerikai kormány által megrendezett merénylet áldozata lett; hogy barátnője végzett vele, akit el akart hagyni; öngyilkos lett; véletlenül túladagolta a heroint; megint mások abban hisznek, hogy csak megrendezte halálát és boldogan, magányosan élt tovább.
Morrisont a párizsi Pere-La-chaise temetőben helyezték örök nyugalomra, sírja a mai napig a rajongók zarándokhelye.  

Bevezető

Ma ötven éve, 1971. július 3-án halt meg Jim Morrison, a Doors együttes énekese, szövegeinek szerzője, egy nemzedék bálványa. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment