Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová akkor hirdetné ki a népszavazást, ha módosítanák az alkotmányt

Čaputová akkor hirdetné ki a népszavazást, ha módosítanák az alkotmányt
Hegedűs Norbert
2021. 07. 07., sze – 18:14

2021. július 7., szerda – 18:14
Friss ikon
Off

Törzs

Szerdai sajtótájékoztatóján ezt nevezte az egyik lehetséges megoldásnak az Alkotmánybíróság döntése után, amely szerint alkotmányellenes a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazási kérdés.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a képviselők bármikor dönthetnek az előrehozott választás megtartásáról. „Ha pedig népszavazást akarnak, semmi nem akadályozza őket abban, hogy módosítsák az alkotmányt, majd határozatot fogadjanak el a népszavazásról, és akkor kihirdetem, mert ez így már összhangban lenne az alkotmánnyal” – magyarázta. Hozzátette, úgy látja, a pártok konszenzusra jutottak abban, hogy támogatnák a népszavazást. Figyelmeztetett, hogy az emberek frusztráltak és elégedetlenek a jelenlegi politikai helyzettel, sokan emiatt írták alá a petíciót.

Alkotmányellenes az előrehozott választásról szóló referendum

Alkotmányellenes az előrehozott választásokról szóló referendum, ezért nem lehet megtartani, döntött szerdán az Alkotmánybíróság.

Az államfő azzal a kérdéssel fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy a népszavazás tárgya összhangban van-e az alkotmánnyal, és ha igen, hogyan kell eljárniuk az illetékes szerveknek egy érvényes népszavazást követően. Több mint 585 ezer ember írta alá az előrehozott választásról szóló petíciót.

Bevezető

Zuzana Čaputová köztársasági elnök akkor hirdetné ki az előrehozott választásról szóló népszavazást, ha a parlament az alkotmánymódosításról döntene, majd határozatot fogadna el a népszavazásról.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment