Search by category:
Egyéb kategória

Zajlik a Kováčik-per, Makó már Ficót is bemártotta

Zajlik a Kováčik-per, Makó már Ficót is bemártotta
Czímer Gábor
2021. 07. 09., p – 18:08

2021. július 9., péntek – 18:30
Friss ikon
Off

Törzs

A csütörtöki tárgyalási napon Blanka Godžová nyugalmazott ügyésznő tett vallomást. Elmondta, hogy Kováčik utasítására egy konkrét ügyben úgy járt el, hogy Ľubomír Kudličkát, a Takáč-banda egyik tagját szabadon engedjék. A vád szerint Kováčik ezért 50 ezer euró kenőpénzt kapott. Ugyanezen a napon kezdett a bíróság előtt vallomást tenni Ľudovít Makó, aki korábban a pénzügyőrség bűnügyi osztályát vezette és maga is vádeljárás alatt áll. Makó azt vallotta, ő adta át Kováčiknak az 50 ezer eurónyi kenőpénzt. A férfi arról is tanúskodott, hogy az egykori ügyész folyamatban lévő nyomozások iratait adta át neki. Ezen iratok egy részét a Makónál tartott házkutatáskor találta meg a rendőrség.

Az egyik kérdéses ügyirat arról szólt, hogy Makót egy rendőrgyilkosság előkészítésével gyanúsítják. A férfi a bíróság előtt nem tudta összesíteni, hogy az általa elkövetett bűncselekményekért mennyi kenőpénzt kapott. Annyit mondott, a legnagyobb tételek százezer euró körül lehettek. A végül végre nem hajtott rendőrgyilkosság előkészítésével kapcsolatban Marián Kočner, a Kuciak-ügyből ismert Kočner névrokona, ellen is eljárás indult. A pénteki tárgyalási napon a férfi bevallotta, hogy Makó olyan titkos iratokat mutatott neki, amelyek a rendőrgyilkosság előkészítésével kapcsolatos ügyről szóltak és amelyben mindketten gyanúsítottként szerepeltek. A speciális ügyészség egy munkatársa pedig arról tanúskodott, hogy Kováčik különösebb gond nélkül hozzáférhetett ezekhez a titkos iratokhoz. Az egykori ügyész a tárgyaláson azzal védekezett, hogy a tanúkat törvénysértő módon hallgatták ki.

Kováčik ellen, aki tagadja a vádakat, bűnszervezet alapítása, fenntartása, támogatása, kenőpénz elfogadása, hivatali hatáskörrel való visszaélés bűncselekménye és bizalmas információk veszélyeztetése ügyében emeltek vádat. A bírósági tárgyalás a jövő héten is folytatódni fog. Ha csak az 50 ezer eurós kenőpénz ügyében is bűnösnek találják, 5-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Ľudovít Makó, akit az „Isten malmai” fedőnevű akció kapcsán fogtak perbe, tegnap a Júdás névre keresztelt ügyben is vallomást tett a specializált büntetőbíróságon. Ez utóbbi során a bűnüldöző szervek korrupcióval gyanúsított vezetőit vették őrizetbe. A Júdás-ügy tárgyalásának szünetében Makó a sajtónak elmondta, éveken keresztül és a 2020-as parlamenti választást követően is találkozgatott Robert Ficóval, a Smer ellenzéki párt vezetőjével. „Korábban azt mondtam, hogy erről az emberről (Robert Ficóról, szerk. megj.) nem fogok soha mondani semmit, de most mégis megteszem: Ha valóban megbízhatatlan ember, megbízhatatlan tanú lennék, miért találkozott velem tavaly nyáron és miért bízott meg bizonyos feladatokkal?” – mondta Makó, aki nem árulta el, milyen feladatokról van szó.

(Denník N, czg)

Bevezető
Bazin |

Csütörtökön és tegnap is folytatódott Dušan Kováčik korábbi speciális ügyész elleni per, akit többek közt korrupcióval és bűnszervezet alapításával vádolnak.

Település / hely
Bazin

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment