Search by category:
Egyéb kategória

Baross Gáborról neveztek el parkot Pozsonyban

Baross Gáborról neveztek el parkot Pozsonyban
Mészáros Richárd
2021. 07. 10., szo – 12:03

2021. július 10., szombat – 12:30
Friss ikon
Off

Törzs

A 19. századi kereskedelmi és közlekedési miniszterről elnevezett park a Šafárik tér mellett, az Öreg hídtól pár lépésre található. Az állandó vasúti híd megépítését Baross Gábor, a vasminiszter kezdeményezte, a Ferenc József híd volt a mai Öreg híd elődje. A parkot ma határoló Štúr utca a 19. században még Baross Gábor nevét viselte.

Korábban Zuzana Aufrichtová, az Óváros polgármestere is kiemelte, hogy a történelmi elnevezések értéket és történelmi üzenetet képviselnek. A polgári társulás azzal indokolta a névadást, hogy Baross Gábornak a mai Szlovákia is sokat köszönhet, mégis kevesen ismerik a nevét. „Baross Gábort joggal érezhetik magukénak a magyarok és a szlovákok is. Mégis csaknem száz évig tartott, amíg szülőföldje, még ha egyelőre csak óvatosan is, vállalta” – írta a városszépítő egylet a TASR hírügynökségnek a Trencséni kerületben fekvő Barossháza (Pružina) községben született történelmi személyiségről.

Bevezető
Pozsony |

Csütörtöktől már a Baross Gábor parkban is megpihenhetünk az Óvárosban, az Öreg hídtól nem messze. A névadást a Ligetfalui Városszépítő Egylet kezdeményezte, a városrész önkormányzata ősszel támogatta a javaslatot.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment