Search by category:
Egyéb kategória

Koleszterincsökkentés tejjel?

Koleszterincsökkentés tejjel?
Mészáros Richárd
2021. 07. 12., h – 10:38

2021. július 12., hétfő – 12:48
Friss ikon
Off

Törzs

A szakemberek meglepő következtetésre jutottak. Noha a tejivás nagyobb testtömeg-indexet és testzsírszintet okoz, viszont 14%-kal csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát. A tejivóknál továbbá a koleszterinszint is alacsonyabb. Ugyanakkor megjegyezték: egyelőre az nem világos, a tejtermékek zsírtartalma elősegíti-e az alacsonyabb koleszterinszintet vagy ismeretlen tényezőről van szó.

Van, aki nem tudja megemészteni

Az emberiség bizonyos hányada azzal a génmutációval rendelkezik, amely befolyásolja a tej megemésztését. Miközben Kínában és Délkelet-Ázsiában a lakosság csaknem 90%-a tejcu- korérzékeny, a skandináv országok lakosságának 90%-a meg tudja emészteni a laktózt. Azok közül, akik rendelkeznek a tejcukor megemésztését lehetővé tevő valamely génmutációval, többen válnak tejivóvá, ám ez nem hat a koleszterinszintre. Ezt más gének szabályozzák. Ha tehát a tejcukoremésztés szükséges génmutációt hordozók tejet isznak és magasabb vagy alacsonyabb a koleszterinszintjük, abból arra lehet következtetni, hogy inkább a tej befolyásolta a koleszterinszintet, mint más tényező.

Többféle magyarázat

Ennek több magyarázata is lehet: A tejben lévő kalcium és a tejcukor fokozhatja a kalcium felszívódását, ami csökkenti a koleszterinszintet. A tejivók kevesebb zsírt fogyasztanak, mint a tejet nem ivók; ebbe az eredmények nem teljesen pontosak, mert azt nem tudták megállapítani, hogy a résztvevőknek volt-e gyomor- bélrendszeri betegségük, és hogy zsírszegény vagy zsíros tejet ittak-e. Ebbe a csoportba tartozhatnak a laktózérzékenyek, akik ennek ellenére zsírosabb sajtokat és vajat esznek. A tej kalciumtartalma fokozhatja az epesavak kiválasztását, s mivel ezek a savak a koleszterinből származnak, így ha a kiválasztás fokozódik, idővel a koleszterinszint csökkenhet. Az emészthetetlen szénhidrátok mikrobiális erjedése a belekben csökkentheti a koleszterinszintet.

Kiváló kalcium- és jódforrás

A kutatás szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata szempontjából nincs szükség a tejivás korlátozására, sőt úgy tűnik, előnyei is vannak, bár ezt további vizsgálatokkal be kell bizonyítani. Fontos megjegyezni: a tej kiváló kalcium- és jódforrás, van benne A-, D- E- és többféle B-vitamin. A 20 ismert esszenciális fehérje és aminosav közül 18-at tartalmaz. Mivel telített zsírokat is tartalmaz, amelyeket több tanulmány ártalmasnak tart a szív- és érrendszerre nézve, sokan ezért mondanak le a tejről. Nos, a fent említettek alapján úgy tűnik, ez nem teljesen helyénvaló.

Bevezető

Három felmérés alapján született az a tanulmány, amely szerint a tejivás csökkentheti a koleszterinszintet és a szívkoszorúér betegségének kockázatát. A 417 236 ember adatainak elemzéséből származó eredményeket májusban közölte az International Journal of Obesity című szaklap.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Csibrányi Zoltán

Read More

Post Comment